Με 21 βασικές αρχές και 52 έργα βάζουμε τέλος στις ανισότητες στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Οι ενδοδημοτικές ανισότητες είναι ένα φαινόμενο που προέκυψε ακόμα πιο έντονο από τους τελευταίους νόμους για την αυτοδιοίκηση. Η Πολιτεία σχεδιάζει κεντρικά και πολλές φορές προσπαθεί να ομογενοποιήσει περιοχές, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν με τους ίδιους όρους και να αναπτυχθούν ισόρροπα.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι δήμοι με τη σημερινή μορφή τους, παλεύοντας να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και μάλιστα σε εποχές οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, δηλαδή σε εποχές που το χρήμα δεν περίσσευε, ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν τα ελλείμματα ανάπτυξης από περιοχή σε περιοχή.

Σήμερα, απαιτείται από κάθε δημοτική αρχή ένα συνεκτικό σχέδιο, που θα μπορέσει μέσα στην επόμενη πενταετία να αντιμετωπίσει αυτές τις ανισότητες, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο έντονες, την ώρα που στη συνείδηση του πολίτη αυτή η ανισότητα εκλαμβάνεται ως αδιαφορία, ως ανισότιμη αντιμετώπιση, ως διαχωρισμός σε δημότες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι οι ενδοδημοτικές ανισότητες απειλούν την κοινωνική συνοχή, δημιουργούν κοινωνικούς αυτοματισμούς και διχάζουν την τοπική κοινωνία σε έναν δήμο.

Την εικόνα αυτή ως ζώσα πραγματικότητα την αποκτά οποιοσδήποτε μιλήσει με τους δημότες του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Ενός δήμου με ανομοιογένειες, με ανισόρροπη ανάπτυξη και με το ενδιαφέρον της πολυετούς διοίκησης δυστυχώς να μην αποφορτίζει την κατάσταση στην κοινωνία, αφού η ζυγαριά γέρνει μονίμως σε μια ή δυο περιοχές, κάνοντας το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που είναι.

Πριν από πολλούς μήνες, όταν άρχιζα να δημιουργώ την νέα αυτοδιοικητική πρόταση για τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, τη δημοτική παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα”, μπήκα στη διαδικασία να αφουγκραστώ πρώτα από όλα την αίσθηση που είχαν οι συμπολίτες μου σε όλο τον Δήμο για την αντιμετώπισή τους, για την αντιμετώπιση της περιοχής στην οποία έχουν στήσει τη ζωή τους, από τη δημοτική αρχή. Ήταν άλλωστε ακόμα μία από τις αιτίες για τις οποίες αποφάσισα να διεκδικήσω ως υποψήφιος δήμαρχος, τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Εισέπραξα απογοήτευση, παράπονα, άλυτα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας, απαισιοδοξία λόγω της ανυπαρξίας οράματος και προοπτικής, ακόμα και οργή σε κάποιες περιπτώσεις.

Η αιτία ήταν οι ενδοδημοτικές ανισότητες και η σύγκριση μεταξύ περιοχών του ίδιου δήμου, με τη ζυγαριά να γέρνει.

Στις τρεις δημοτικές ενότητες, είναι εμφανές ότι εκείνη του Πανοράματος θεωρείται (ως γενική κοινή πεποίθηση στην αντίληψη του κόσμου) η πλέον ευνοημένη, εκείνη στην οποία έχει πέσει όλο το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής επί πολλά πλέον χρόνια. Τόσο στη δημοτική ενότητα της Πυλαίας, όσο και σε εκείνη του Χορτιάτη (περιλαμβάνει και το Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και το Φίλυρο), οι πολίτες παραπονούνται ότι είναι περιοχές παραμελημένες, περιοχές στις οποίες η δημοτική αρχή δεν έδειξε εμπράκτως το ενδιαφέρον της.

Αυτή την αίσθηση της κοινωνίας την επιβεβαίωσα και με συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα και γι’ αυτό το λόγο στην προεκλογική περίοδο κατέθεσα ένα πρόγραμμα, που αντιμετωπίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή την στρεβλή πραγματικότητα στον Δήμο μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 52 βασικά έργα προτεραιότητας που ως παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα” περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας για την επόμενη πενταετία, τα δέκα αφορούν στην περιοχή του Πανοράματος. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα περιορίσουμε την προοπτική και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας έναντι των άλλων, μόνο και μόνο για να φτάσουν οι άλλες δημοτικές ενότητες το Πανόραμα. Προφανώς στόχος μας δεν είναι να χαμηλώσουμε το Πανόραμα για να το φτάσουν η Πυλαία και ο Χορτιάτης, αλλά να ψηλώσουμε τις άλλες περιοχές, ώστε να επέλθει η αναγκαία ισορροπία στον ενιαίο Δήμο μας.

Εξάλλου, και το Πανόραμα, που θέλουμε όλοι να λέμε ότι είχε την προσοχή της διοίκησης του Δήμου, εμφανίζει σοβαρότατες ελλείψεις, που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν.

Στόχος δικός μας είναι να καταθέσουμε μια ατζέντα έργων και παρεμβάσεων, η οποία θα επιφέρει ισορροπία στην ανάπτυξη όλων των περιοχών, η οποία θα καλλιεργήσει στους πολίτες το αίσθημα ότι ο δήμαρχος είναι Πυλαίας – Χορτιάτη και δεν παραμένει… Πανοράματος.

Στόχος μας είναι να καταθέσουμε μια ατζέντα υλοποιήσιμων έργων, τα οποία θα μετατρέψουν τον Δήμο μας σε πρωταγωνιστή στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και θα αλλάξουν επιτέλους τα δεδομένα, θα ξεβολέψουν και θα καταργήσουν αυτόν τον αποκρουστικό συμβιβασμό, αυτή τη μοιρολατρική αποδοχή, που οδήγησε τον Δήμο μας σε γραφικό θέρετρο της Θεσσαλονίκης ή προάστιο της Θέρμης.

Διότι η σύγκριση δεν μπορεί να είναι μόνο μεταξύ των δημοτικών μας ενοτήτων, αλλά και με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, του οποίου ο Δήμος μας είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι και δεν μπορεί να συμβιβάζεται με διαμορφωμένες καταστάσεις, που δεν τον τιμούν. Οφείλει να αλλάξει. Οφείλει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και τις δυνατότητές του, την ισχύ που έχει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε δομές, σε φυσικό περιβάλλον, σε προοπτική.

Οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα και να είναι ριζικές. Απαιτούν μελέτη, σχέδιο, ικανότητες, προσαρμογές. Κι αυτά είναι που καταθέτουμε ως δημοτική παράταξη, διεκδικώντας την ψήφο των συνδημοτών μας στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Δεν θα αναφέρω αναλυτικά τις 21 βασικές προτεραιότητές μας στην οργάνωση και λειτουργία του Δήμου, ούτε τα 52 έργα προτεραιότητας σε κάθε δημοτική ενότητα, τα οποία έχουμε στο πρόγραμμά μας για τη διοίκηση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Μπορεί εύκολα κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτά και να ενημερωθεί, είτε διαδικτυακά, είτε έντυπα, είτε στις ανοιχτές κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουμε σε όλες τις γειτονιές του Δήμου.

Θα δεσμευτώ όμως ότι η διαχειριστική λογική, η οποία διέπει τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, παύει την επομένη της ανάδειξης νέας διοίκησης. Είναι μια λογική που δεν μπορεί να πάει πλέον τον τόπο μπροστά. Είναι μια λογική κούρασης και βολέματος με τα απολύτως αναγκαία για να καλύψουν την αδυναμία παραγωγής ουσιαστικού έργου και λύσεων. Είναι μια λογική – βαρίδιο πλέον για τον Δήμο.

Όπως δεσμεύομαι να είμαι δήμαρχος όλου του Δήμου, με ενιαία αντιμετώπιση, με συγκροτημένο, συνεκτικό σχέδιο, το οποίο θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, ώστε στο τέλος της πενταετίας κάθε δημότης, σε κάθε περιοχή του Δήμου να αισθάνεται ισότιμο μέλος μιας κοινωνίας προόδου και ευημερίας.

Για να ξημερώσει μια νέα ημέρα αισιοδοξίας και προκοπής για όλους τους δημότες, για να αποκτήσει ο Δήμος επιτέλους το μερίδιο στην ανάπτυξη που του αναλογεί, για να λυθούν επιτέλους τα προβλήματα που κρατούν την περιοχή μας στάσιμη, για να λειτουργήσει πια η δημοτική διοίκηση με ορθολογικό τρόπο και να μη χρειάζεται να πάει ο πολίτης στον δήμο, αλλά να βρίσκεται ο δήμος καθημερινά δίπλα στον πολίτη.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητώ τη στήριξη των συμπολιτών μου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και τη δύναμή τους για να κάνουμε πράξη όλα όσα ονειρευόμαστε και όλα όσα ονειρεύονται οι ίδιοι για το κοινό μας σπίτι.

 

Πάρης Τσογκαρλίδης
Υποψήφιος Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

Πηγή:metrosport.gr