Συνέντευξη στο voria.gr: Ήρθε η ώρα να αλλάξει ρότα ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη

Για ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο με 21 βασικές αρχές αλλαγών στη λειτουργία του δήμου και 52 έργα προτεραιότητας για καθέναν από τους έξι οικισμούς του δήμου δεσμεύεται ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό «δίνει προοπτική για μια καλύτερη καθημερινότητα», αλλά και αναπτυξιακό όραμα για το αύριο.

Σε συνέντευξή του στη Voria αναλύει το σχέδιο της παράταξής του «Ορμή, Όραμα, Ομάδα» για το παρόν και το μέλλον του δήμου, ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη -«κούρασε πια και κουράστηκε»- αλλά και κάνει τη δική του αυτοκριτική ως μέλος τα προηγούμενα χρόνια της ίδιας διοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχω μερίδιο και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες».

Στις βασικές του προτεραιότητες του κ. Τσογκαρλίδη είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των οικισμών, η ολοκλήρωση των πολεοδομήσεων, η αναλογική μείωση των δημοτικών τελών, η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη σχολική στέγη, ένα τακτικό πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και πεζοδρομήσεων, η ανάπλαση του κέντρου όλων των οικισμών, η δημιουργία ενός λειτουργικού δήμου, η εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και η θέσπιση της “Κάρτας Δημότη” για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στον δήμο.

«Επενδύουμε στην ανάπτυξη και στην προοπτική», επισημαίνει ο κ. Τσογκαρλίδης και τονίζει πως στόχος του είναι να γίνει ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη «πρωταγωνιστής της ανάπτυξης και της ευημερίας σε όλη τη Θεσσαλονίκη».

Ο Πάρης Τσογκαρλίδης ήταν στέλεχος και μάλιστα με ευθύνες στη διοίκηση του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Δεν έχετε μερίδιο της ευθύνης για όσα μετά την αποχώρησή σας από την παράταξη της διοίκησης την κατηγορείτε; Τι απαντάτε στην κριτική που δέχεστε ότι φύγατε από την παράταξη της διοίκησης λόγω προσωπικών φιλοδοξιών και τίποτα περισσότερο;

Όντως ήμουν στέλεχος της διοίκησης Καϊτεζίδη και μάλιστα για 30 μήνες με αυξημένες ευθύνες διοίκησης. Και ευχαριστώ τον δήμαρχο για την ευκαιρία που μου έδωσε να προσφέρω στον τόπο μου και στους συμπολίτες μου και για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε αυτό το διάστημα. Δεν θέλω να περιαυτολογήσω για το έργο μου στις θέσεις για τις οποίες με επέλεξε και στις οποίες με τοποθέτησε ο δήμαρχος. Το έργο μου είναι στον απολογισμό μου και επιπλέον με μετρήσιμους δείκτες αποδεικνύεται κατά πόσο ανταποκρίθηκα στις προκλήσεις που είχα μπροστά μου. Συνεπώς, έχω μερίδιο και στις αποτυχίες και στις επιτυχίες. Το μερίδιο που μου αναλογεί. Όπως θέλω οι συμπολίτες μου να μου αποδώσουν τις τυχόν αστοχίες, έτσι θέλω να μου πιστώσουν και το θετικό έργο που έκανα. Γι’ αυτό και στην κριτική μου απέναντι στη διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη μπορεί εύκολα καθένας να διαπιστώσει ότι είμαι ακριβοδίκαιος. Δεν ασκώ ξέρετε κριτική για την κριτική. Είναι εύκολο να κάθεσαι πίσω από ένα πληκτρολόγιο και να καταγγέλλεις, να κατηγορείς, να κρίνεις. Δεν έκανα, δεν κάνω και δεν πρόκειται ποτέ να κάνω αυτό. Ως υπεύθυνος άνθρωπος και αυτοδιοικητικός και με απόλυτο σεβασμό απέναντι στον δήμαρχο και τη διοίκηση, ανεξαρτητοποιήθηκα για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους εξήγησα αναλυτικά εκεί που έπρεπε, στο δημοτικό συμβούλιο, δημοσίως δηλαδή, στην κοινωνία που είναι η μόνη στην οποία λογοδοτώ.

Αν οδηγός μου ήταν οι προσωπικές φιλοδοξίες όχι μόνο δεν θα έφευγα, αλλά θα έπιανα το καλύτερο στασίδι στη διοίκηση. Θα βολευόμουν κι εγώ, δίνοντας σε αυτές τις δημοτικές εκλογές τη μάχη του σταυρού, στην οποία έχω αποδείξει ότι τα πηγαίνω εξαιρετικά, αν κρίνει κάποιος από τους συμπολίτες μου που με προτίμησαν στις προηγούμενες εκλογές. Εγώ για λόγους αρχής, για λόγους που έχουν να κάνουν με την κατάσταση που επικρατεί στην παράταξη της απερχόμενης διοίκησης του δήμου, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, προτίμησα όπως επισήμανα να ακολουθήσω τον δύσκολο δρόμο. Να δώσω τη μάχη της ψήφου, να δημιουργήσω μια νέα παράταξη, που δεν θα είναι ξεπερασμένη και φθαρμένη, που δεν θα απαρτίζεται από κουρασμένα στελέχη, που θα έχει σχέδιο και όραμα για το παρόν και το μέλλον του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, που θα προσφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις εποικοδομητικά, ακόμα και στην προεκλογική περίοδο, που θα στελεχωθεί από ικανούς υποψηφίους, που θα έχει πυξίδα και δεν θα αρκείται σε μια διαχειριστική λογική διοίκησης. Ξέρετε, οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν καταρτίζουν ολοκληρωμένη πρόταση διοίκησης σε έναν δήμο. Συνήθως γεμίζουν πουκάμισα αδειανά. Και τέτοια παραδείγματα έχουμε στις φετινές δημοτικές εκλογές στον δήμο μας. Το δικό μου πουκάμισο είναι γεμάτο. Με ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο, που έχει 21 βασικές αρχές αλλαγών στη συνολική λειτουργία του δήμου και με 52 πολύ συγκεκριμένα έργα προτεραιότητας σε καθέναν από τους έξι οικισμούς του δήμου. Ένα πρόγραμμα που είναι αυτό το οποίο δίνει την προοπτική για μια καλύτερη καθημερινότητα, αλλά και το αναπτυξιακό όραμα για ένα καλύτερο αύριο σε όλο τον δήμο, δίχως εξαιρέσεις, δίχως δήθεν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, δίχως κλείσιμο του ματιού. Καθαρά και ξάστερα.

Αποφασίσατε να μπείτε σε μια εκλογική μάχη που έχει μεγάλο φαβορί τον νυν δήμαρχο. Ποια είναι η βασική διαφοροποίηση της δική σας πρότασης για τη διοίκηση του δήμου σε σχέση με αυτή του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη τον οποίο οι συνδημότες σας εμπιστεύονται τόσα χρόνια;

Η διαφορά είναι ειδοποιός. Εμείς κάνουμε λόγο για έναν δήμο που θα έρχεται στον δημότη κι όχι να αναγκάζεται ο δημότης να πάει στον δήμο. Εμείς μιλάμε για έργο, που χρειάζεται σκληρή δουλειά, που ξεβολεύει, που δημιουργεί νέα δεδομένα, που ξεφεύγει όπως προείπα της διαχειριστικής λογικής. Εμείς σχεδιάσαμε στη βάση της λύσης των σημαντικότερων από τα προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα την πενταετία κι όχι με τη λογική “κάποτε θα γίνει κι αυτό” ή “θέλουμε, αλλά τι να κάνουμε”. Κι επίσης εμείς επενδύουμε στην ανάπτυξη, στην προοπτική, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας περιοχής ευλογημένης, προνομιούχου. Η δική μας πρόταση έχει παρόν, έχει και μέλλον, γι’ αυτό και λέω σε όλους ότι εμείς ήρθαμε για να μείνουμε. Η απερχόμενη διοίκηση ό,τι είχε να προσφέρει το προσέφερε. Κούρασε πια και κουράστηκε. Κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου έρχεται για όλους μας. Και θεωρώ ότι ήρθε πια η ώρα ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη να αλλάξει ρότα. Να πάψει να βολεύεται με τα απολύτως απαραίτητα και να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο. Αυτή την προοπτική προσπαθούμε μέσα από την παράταξή μας, “Ορμή. Όραμα. Ομάδα” να επικοινωνήσουμε στους συμπολίτες μας. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και μπορεί ο νυν δήμαρχος να είναι το φαβορί και πάλι, πλην όμως αυτό είναι πολύ μικρό για να ακυρώσει τον δικό μας αγώνα, για να κρύψει τη δική μας πρόταση, για να θολώσει το διακύβευμα για τους δημότες του Ασβεστοχωρίου, της Εξοχής, του Πανοράματος, της Πυλαίας, του Φιλύρου και του Χορτιάτη. Κι αν θέλετε, η βασική διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν βλέπουμε τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ως γραφικό θέρετρο της Θεσσαλονίκης ή ως προάστιο της Θέρμης, αλλά έναν δήμο πρωταγωνιστή, έναν δήμο ισχυρό, έναν δήμο στον οποίο αξίζει να ζεις και να δημιουργείς. Έναν δήμο, που τώρα έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από τη μοιρολατρική αποδοχή της διαχείρισης ως μόνης λύσης διοίκησης και να περάσει σε μια νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης και λύσεων.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος σας και πώς θα τα λύσετε; Αλλά και πιο ειδικά, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε υπαρκτά ζητήματα κινητικότητας σε ένα δομημένο περιβάλλον που δύσκολα αλλάζει;

Τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλά και επείγοντα. Με τίτλους θα σας δώσω ορισμένα δέκα εξαιρετικά σημαντικά, που αποτελούν για εμάς πρώτης προτεραιότητας ζητήματα.

Πρώτον η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των οικισμών. Να αλλάξει δηλαδή η νοοτροπία της διοίκησης, που θυμίζει ακόμα δήμο Πανοράματος κι όχι Πυλαίας – Χορτιάτη. Η λύση στις ενδοδημοτικές ανισότητες είναι το πρόγραμμα έργων που καταθέσαμε στους συνδημότες μας. Με 52 έργα, που αποκαθιστούν τις αδικίες και φέρνουν την ζητούμενη ισορροπία ανάμεσα στις δημοτικές μας ενότητες.

Δεύτερον η ολοκλήρωση των πολεοδομήσεων, που είναι για πολλά πλέον χρόνια σε εκκρεμότητα, περιορίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου συνολικά και κάθε περιοχής ειδικότερα.

Τρίτον η αναλογική μείωση των δημοτικών τελών για εμπορικές χρήσεις, που θα δώσει οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες στον δήμο μας, αλλά και η μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών κατοικιών για αποδεδειγμένους βοηθητικούς χώρους.

Τέταρτον η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σχολικής στέγης, που θα οδηγήσει σε σχολεία τα οποία θα πάψουν να λειτουργούν σε μισθωμένα και συχνά ακατάλληλα κτήρια.

Πέμπτον ένα τακτικό πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, με προτεραιότητα περιοχές στις οποίες έχει να πέσει πίσσα από τις προηγούμενες εκλογές και αν… Και χωρίς επαχθή δανεισμό. Έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στη συζήτηση του αχρείαστου κατά τη γνώμη μου δανείου προεκλογικά ύψους 3,5 εκ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις λίγο πριν τις εκλογές…

Έκτον η ανάπλαση του κέντρου όλων των οικισμών, η οποία θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Έβδομον η δημιουργία ενός λειτουργικού δήμου, με νέο μοντέλο διοίκησης, το οποίο δεν θα αφήσει να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες χρηματοδότησης, έχοντας νέα αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και Γραφείο Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά και ενιαία αντιδημαρχία Καθαριότητας και με αντιδημαρχία Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας.

Όγδοον, ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, για το οποίο δεν χρειάζεται να σας πω με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί, επειδή με χαρά διαπιστώνω ότι το υιοθέτησαν όλες οι άλλες παρατάξεις.

Ένατον, που απαντάει και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατασκευής, διεύρυνσης και αποκατάστασης όλων των πεζοδρομίων. Διαχρονικό πρόβλημα για τον δήμο μας, όπου η βιώσιμη αστική κινητικότητα παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Θα επιτευχθεί η εφαρμογή του αφενός μέσα από τις ολοκληρωμένες μελέτες ανάπλασης των οικισμών, που σκοπεύουμε να χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (νέο ΕΣΠΑ), αφετέρου μέσα από ένα πρόγραμμα συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν περιθώρια αύξησης του χώρου των πεζοδρομίων. Αυτό το πρόγραμμα το έχω σχεδιάσει στη διάρκεια της θητείας μου ως αντιδημάρχου, με εστίαση μάλιστα στον κεντρικό δρόμο του Πανοράματος, την οδό Κομνηνών, όπου η κατάσταση είναι τραγική, λόγω του στρεβλού τρόπου με τον οποίο ανοικοδομήθηκε η πόλη. Το σχέδιο έμεινε στα συρτάρια του δήμου. Για να εξηγήσω απλά το πρόγραμμα, αυτό προβλέπει ανταλλαγή λωρίδων γης που ανήκουν σε ιδιώτες δίπλα στο πεζοδρόμιο, ώστε να προκύψει επαρκής χώρος για τις αστικές πεζή μετακινήσεις. Θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση φυσικά με όλους τους εμπλεκόμενους και θα δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα (οικονομικά και άλλα) για την παραχώρηση της γης. Σε περιπτώσεις άρνησης υπάρχει και το εργαλείο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, το οποίο δεν μου αρέσει προσωπικά, αλλά ανάγκα και θεοί πείθονται.

Και ως δέκατο άφησα την πρότασή μας για τη θέσπιση “Κάρτας Δημότη”, μια πρωτοβουλία που θα τονώσει την εμπορικότητα και την επιχειρηματικότητα, που θα συγκρατήσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών στον τόπο μας, που θα δώσει κίνητρο για να έρθουν πιο κοντά οι τοπικές επιχειρήσεις με τους πολίτες και που θα έχει άμεσα οφέλη για όλους, χωρίς να πλήξει τα οικονομικά του δήμου.

Μιλάτε, λοιπόν, για ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με πάνω από 50 έργα, σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Λέτε ότι το πρόγραμμά σας είναι ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Θέλετε να μας πείτε πώς;

Καθένα από τα έργα που προτείνουμε, καθεμιά από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες έχει κοστολογηθεί, ενώ έχει μελετηθεί και ο τρόπος χρηματοδότησής της. Επίσης, έχει γίνει επιμερισμός τους στη διάρκεια της πενταετίας, προτεραιοποίηση και ιεράρχηση, ώστε να μη διαταραχθεί η υπόσταση των οικονομικών του δήμου. Δική μου ευθύνη είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα. Και βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο βασίζεται η υλοποίηση του προγράμματος στο σύνολό του και των έργων που προτείνουμε είναι η αλλαγή λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και του δήμου συνολικά. Ξέρετε εγώ σκοπεύω να γίνω δήμαρχος πλήρους απασχόλησης και είμαι αποφασισμένος να αφιερωθώ πλήρως στα καθήκοντά μου, προκειμένου να είμαι πάνω από τα έργα. Επίσης, δεν κουβαλάω βαρίδια, υποχρεώσεις και δεν χρωστάω χάρες σε κανέναν. Και επιπλέον το δημαρχιλίκι δεν είναι για μένα μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης. Δόξα τω Θεώ και έχω δουλειά και πηγαίνει καλά. Η αποφασιστικότητα, η εργατικότητα, η καλή προετοιμασία, η ωριμότητα και ο ρεαλισμός, η τεχνοκρατική δηλαδή υποδομή κάθε έργου και συνολικά του τρόπου λειτουργίας του δήμου, είναι τα θεμέλια, το εχέγγυο για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας προς τους συμπολίτες μας, στο σύνολό τους.

Γιατί να σας ψηφίσουν οι δημότες του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη; Πώς βλέπετε τον Δήμο πέντε χρόνια μετά, εφόσον είστε εσείς στη διοίκησή του;

Να μας ψηφίσουν για να λυθούν τα καθημερινά προβλήματά τους. Να μας ψηφίσουν γιατί και ορμή έχουμε και όρεξη για σκληρή δουλειά και γνώση και εμπειρία και ικανά στελέχη και φρέσκες ιδέες και το όραμα, το οποίο διαμορφώσαμε στη βάση των πραγματικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές κάθε περιοχής του δήμου ξεχωριστά. Να μας ψηφίσουν αν θέλουν να πάψουν να βολεύονται πίσω από τα απολύτως απαραίτητα, τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι και υποχρέωση της κάθε διοίκησης. Να μας ψηφίσουν εάν δεν νιώθουν καλά όντες συμβιβασμένοι με την υφιστάμενη κατάσταση, που δεν είναι αντάξια της κοινωνίας, αντάξια ενός σύγχρονου, λειτουργικού και βιώσιμου δήμου. Να μας ψηφίσουν επειδή εμείς μπορούμε και δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους. Να μας ψηφίσουν επειδή έπειτα από ένα τέταρτο του αιώνα, επιτέλους έχει έρθει η ώρα και ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη να περάσει στη νέα εποχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επειδή εμείς βλέπουμε τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη την επόμενη πενταετία με ολοκληρωμένες βασικές υποδομές, όπως το αποχετευτικό στον ορεινό όγκο, με νέες περιοχές ανάπτυξης, όπως στις πολεοδομικές ενότητες της Πυλαίας, στην Εξοχή και όπου εκκρεμεί εδώ και χρόνια η πολεοδόμηση, με νέες επενδύσεις να λειτουργούν προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα, με ισχυρές τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, με ζωντανά πεζοδρόμια, χωρίς κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους, με νέες προσβάσεις των οικισμών, με ανάδειξη των μνημείων, με εξωστρέφεια, με πόσιμο νερό από την ΕΥΑΘ, με ανανέωση των παραδοσιακών οικισμών και αναπλασμένες κεντρικές περιοχές σε κάθε οικισμό, με προστασία, ανάδειξη και προσβασιμότητα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με παραγωγή πολιτισμού, με μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον δήμο και τον δημότη, με μια κοινωνία αλληλεγγύης, με έναν δήμο πρωταγωνιστή της ανάπτυξης και της ευημερίας σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Πάρης Τσογκαρλίδης
Υποψήφιος Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

Πηγή: voria.gr

.