Δελτίο Τύπου: «Η οικονομική κατηφόρα του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη θα μας βρει απέναντι»

Οικονομικές καταστάσεις με ζημία σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ κλήθηκαν να ψηφίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Πυλαίας – Χορτιάτη, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης «ορμή.όραμα.ομάδα», Πάρης Τσογκαρλίδης. 

Στην τελευταία ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη η δημοτική παράταξη «ορμή.όραμα.ομάδα», ως ελάχιστο καθήκον προς τους συνδημότες μας, καταψήφισε την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του έτους 2022. Οικονομικές καταστάσεις με ζημιά σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ, που ήρθαν καθυστερημένα, και  που αποκαλύπτουν την οικονομική κατρακύλα του Δήμου μας και φέρνουν την υπογραφή του νυν Δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Ο κ Τσογκαρλίδης επισημαίνει τη χείριστη οικονομική κατάσταση στην οποία χρόνο με τον χρόνο περιέρχεται ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη και είχε επισημάνει εγκαίρως και προεκλογικά πως η ακολουθούμενη πολιτική των πρόσφατων δανειοδοτήσεων θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο την εικόνα στο μέλλον.  Χαρακτηριστικά αναφέρει «πως είναι δυνατόν ενώ τα έσοδα παρέμειναν σχεδόν τα ίδια και μάλιστα  με αυξημένα τα έσοδα από τέλη και δικαιώματα, στο σκέλος των δαπανών – κόστος αγαθών και υπηρεσιών στον ισολογισμό –  να υπάρχει σημαντικότατη υπέρβαση που ξεπερνά ακόμη και τις αυξημένες αποσβέσεις παγίων. Τι θα πρέπει να αναμένουμε στη χρήση του 2023 που ήταν και προεκλογική; Την απόλυτη οικονομική καταστροφή;»

Ο κ. Τσογκαρλίδης σημειώνει ότι στην έκθεση της οικονομικής επιτροπής αναφέρεται ότι «η οικονομική πορεία του Δήμου χρήζει περαιτέρω βελτίωσης» και υπογραμμίζεται ότι «η συστηματική βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων, που θα τονώσουν οικονομικά τον Δήμο καθώς και η περιστολή των δαπανών  θα πρέπει να είναι οι σημαντικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.»

Επιπρόσθετα από την έκθεση, ύστερα από έλεγχο, ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη περίπου 1.8 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ζημίας από αγωγές τρίτων κατά του Δήμου για διεκδίκηση αποζημιώσεων λόγω απαλλοτριώσεων, ενώ δεν προέκυψαν επαρκή τεκμήρια για τις αποσβέσεις δωρεών παγίων και επιχορηγήσεων επενδύσεων. Δεν έχει γίνει ακόμη εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν να καταλογιστούν σε επόμενο φορολογικό έλεγχο.

Τέλος, από τον ισολογισμό προκύπτει έλλειμμα περίπου 6 εκατ. ευρώ, το οποίο ευελπιστεί ο Δήμος ότι θα αποσβέσει τα επόμενα χρόνια από την τοποθέτηση λαμπτήρων LED!

Με βάση τα προαναφερθέντα, φαίνεται τελικά ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν συνάδει με τη λαμπρότητα που προσπαθεί να επιδείξει στις αμέτρητες εκδηλώσεις που διοργανώνει με κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο. Αν το οικονομικό έτος 2022 παρουσιάζει έλλειμμα, τι πρέπει να περιμένουν οι δημότες για το 2023 με τις αποζημιώσεις, τα δάνεια για τις ασφαλτοστρώσεις και τις αναγκαίες αναθέσεις έργων και συμβάσεων? Θα περίμενε κανείς ένας τόσο «πλούσιος» Δήμος και με τόσο υψηλά δημοτικά τέλη να παρουσιάζει όχι έλλειμα, αλλά πλεόνασμα.  Αντ’ αυτού περιμένουμε να αποσβέσουν έργα που πληρώθηκαν ακριβά ενώ γράφουμε νέο λογαριασμό στο μέλλον με νέο δανεισμό και χωρίς κανένα αναπτυξιακό πρόσημο.

 

Δημοσθεύτηκε στα δημοσιογραφικά portals Voria και The Opinion