Οι πολεοδομήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο για μια καλύτερη καθημερινότητα

Οι πολεοδομήσεις αποτελούν ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο και ταυτόχρονα ένα εργαλείο βελτίωσης της καθημερινότητας και του αστικού περιβάλλοντος. Όπου απουσιάζουν η ανάπτυξη είναι στρεβλή και άναρχη, ενώ στις μέρες μας πλέον δεν είναι καν βιώσιμη.

Στο δομημένο περιβάλλον μας μιλάμε σήμερα, με την εμπειρία της ανάπτυξης των πόλεων και των μικρότερων οικισμών για εγκλήματα που έγιναν στο παρελθόν και μας συνοδεύουν δυστυχώς για μια ζωή υποθηκεύοντας μάλιστα το μέλλον του δομημένου ιστού και κυρίως εκείνων που ζουν εκεί, δηλαδή της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας.

Η εμπειρία πλέον αποτελεί γνώση. Μάθαμε από τα λάθη μας στην ανάπτυξη των πόλεων; Η απάντηση είναι οι πολεοδομήσεις. Δηλαδή τι χτίζουμε και πώς το χτίζουμε στο εξής.

Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι το εργαλείο για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα των αναπτυξιακών στρεβλώσεων από την χωρίς κανόνες δόμηση. Το δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας αναπτύχθηκε οικιστικά, οικονομικά και πολεοδομικά ουσιαστικά χωρίς τον βασικό κανόνα: τις χρήσεις γης.

Υπήρξαν, όμως δεν έγιναν σεβαστές σε πολλές περιπτώσεις, επειδή δεν θεσμοθετήθηκαν και τα αποτελέσματα τα βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας στο σύγχρονο πολεοδομικό συγκρότημα, που εμφανίζει καίριες ελλείψεις, οι οποίες καταδυναστεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων του και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στη βελτίωση του αστικού ιστού, ώστε να είναι στο σύνολό του και βιώσιμος και ελκυστικός, άρα και προσοδοφόρος (τουλάχιστον τουριστικά).

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που τα επόμενα χρόνια δίνει περιθώρια ανάπτυξης σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα, το οποίο φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα αναπτυξιακά όριά του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη δόμηση, είναι ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Οι στρεβλώσεις και στο δομημένο κομμάτι του συγκεκριμένου δήμου είναι εμφανείς. Οι υφιστάμενοι οικισμοί δεν αναπτύχθηκαν με τον τρόπο που έπρεπε. Χωρίς επαρκές οδικό δίκτυο, κυρίως χωρίς πεζοδρόμια, με πόλεις που ανοικοδομήθηκαν χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Ασβεστοχωρίου, το οποίο οικοδομήθηκε δίχως πολεοδόμηση και σχέδιο, αλλά με αξιοποιήσιμες ακόμα εκτάσεις, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη μπορεί ακόμη και σήμερα να αποτελέσει ένα πρότυπο αναπτυξιακής διαδικασίας, μέσα από την επέκτασή του.

Αναγκαίο εργαλείο η πολεοδόμηση, το ρυμοτομικό σχέδιο, οι χρήσεις γης, ο σχεδιασμός των υπό ανοικόδομηση τμημάτων με ορθολογικό, σύγχρονο τρόπο, στη βάση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και κινητικότητας. Με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος, πράσινο, σύγχρονες υποδομές, ελεύθερους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους για όλους, βιώσιμους συντελεστές δόμησης, αποφυγή σύγκρουσης χρήσεων γης και δομές δημοτικές και δημόσιες στη βάση της συμπληρωματικότητας με τις υφιστάμενες του δήμου, η μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη και οικοδομική και οικιστική και οικονομική και επενδυτική και περιβαλλοντική και πληθυσμιακή είναι εδώ.

Η νέα δημοτική αρχή, που θα προκύψει από τις εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου έχει μπροστά της μια πενταετία, όχι μόνο για να διορθώσει ό,τι διορθώνεται από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, αλλά για να χτίσει το μέλλον του τόπου.
Βασικές πολεοδομήσεις είναι η εφαρμογή της υφιστάμενης στην Εξοχή και η περιοχή της Πυλαίας, ειδικά στον χώρο της «Φιλκεράμ», στην πλευρά του Mediterranean Cosmos και φυσικά στο παραλιακό μέτωπο. Σύντομα θα έχουμε και την πράξη εφαρμογής στο Φίλυρο που μετά από πολλά χρόνια μπαίνει σε νέο πολεοδομικό σχεδιασμό σε νέες υπό ένταξη εκτάσεις του.

Στην Εξοχή η πράξη εφαρμογής πρέπει να υλοποιηθεί επιτέλους με τις αναγκαίες υποδομές. Στο παραλιακό μέτωπο πρέπει να γίνει η πολεοδόμηση, προκειμένου να πάρει την υπεραξία που θα φέρει η προωθούμενη ενοποίηση και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου όλης της Θεσσαλονίκης. Και στην περιοχή της «Φίλκεράμ» η πολεοδόμηση απαιτείται να γίνει άμεσα, καθώς ήδη τα επενδυτικά σχέδια είναι σημαντικά και η ανυπαρξία κανόνων ελλοχεύει τον κίνδυνο απώλειας πολύτιμων πόρων και ανάπτυξης από έναν δήμο, που έχει όλα τα εχέγγυα και τις δυνατότητες στο πιάτο του.

Ανάπτυξη με σχέδιο λέγεται όλο αυτό. Να μην επιτρέψουμε και στις νεοαναπτυσσόμενες περιοχές να προηγηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς έλεγχο. Να αναλάβουμε εμείς ως δήμος την πρωτοβουλία της ανάπτυξης και να βάλουμε τους όρους ώστε αυτή να είναι βιώσιμη και επωφελής για όλους και πρωτίστως για τον τόπο.

Αυτό είναι και το δικό μας αναπτυξιακό στοίχημα για την επόμενη πενταετία. Ένας στόχος τον οποίο υπηρετεί η συμμετοχή μας με την παράταξη «Ορμή. Όραμα. Ομάδα» στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Είναι μια ευθύνη, την οποία αναλαμβάνουμε με ευχαρίστηση, για το παρόν και το μέλλον του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στο όνομα της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας όλων.

 

Δημοσιεύτηκε στο ειδησιογραφικό portal Voria