Δελτίο Τύπου: Εφικτή και πάλι η μείωση των δημοτικών τελών του 2024 στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Πρόταση μείωσης των δημοτικών τελών για το 2024 για τους κατοίκους του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη κατέθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, και επικεφαλής του συνδυασμού «ορμή. όραμα. ομάδα», Πάρης Τσογκαρλίδης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόταση κατατέθηκε κατά τη συζήτηση των δημοτικών τελών του επόμενου έτους, «που η διοίκηση του δήμου επέλεξε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με φέτος και παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωσή τους έως και 50%».

«Ενώ προεκλογικά ο επανεκλεγμένος δήμαρχος έταζε μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% έρχεται σήμερα και μας προβάλλει ως χάρη τη μη αύξησή τους. Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, όπως και η κρίση ακρίβειας, έχουν πλήξει δραματικά τα οικονομικά των νοικοκυριών στο σύνολό τους, όπως και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2024 είναι μια χρονιά – πρόκληση για να ισορροπήσουν τα έσοδα με τα έξοδα και για να γίνει αυτό χρειάζεται να λειτουργήσουν οι δημοτικές αρχές με διορατικότητα και κοινωνική ευαισθησία, δίχως να διαταράξουν περαιτέρω τα οικονομικά τους δεδομένα και την αναπτυξιακή διαδικασία. Οι μηδενικές αυξήσεις των δημοτικών τελών, όπως τις χαρακτηρίζει η διοίκηση του δήμου δεν είναι κάποια χάρη για τους πολίτες. Είναι η εύκολη λύση, που επιλέγει και πάλι η διοίκηση για να ισορροπήσουν έσοδα – έξοδα, χωρίς να μπορούν να διαμαρτυρηθούν οι πολίτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να γκρινιάζουν (και δικαίως) για τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Αν ήθελε πραγματικά η διοίκηση να είναι δίπλα στον δημότη, όφειλε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου όχι να διατηρήσει σταθερούς τους συντελεστές ανταποδοτικών τελών, αλλά να εξετάσει τουλάχιστον την δυνατότητα να τους μειώσει. Ιδιαίτερα δε όταν γνώριζε την επιβάρυνση που θα έφερνε το τέλος ταφής και το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει «συμμερίζομαι» το πρόβλημα του πολίτη. Και πολιτικά και κοινωνικά και οικονομικά», επισημαίνει ο κ. Τσογκαρλίδης.

Όπως υπογράμμισε στη διάρκεια της συζήτησης της εναλλακτικής πρότασης για μείωση των δημοτικών τελών του 2024 ο κ. Τσογκαρλίδης, «η διατήρηση των επιβαρύνσεων στο ίδιο επίπεδο με φέτος, σημαίνει ότι η διοίκηση προσδοκά αυξημένα έσοδα, όπως αποδείχτηκε από τις εισπράξεις του 2023 έναντι του 2022 (αν και αυξήθηκαν και τα ανταποδοτικά έξοδα). Επιπλέον, έχουν προστεθεί εδώ και δύο χρόνια πλέον νέα έσοδα από τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, βάσει της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ που ως δώρο ήρθε το 2022».

Η πρόταση που κατέθεσε στη συζήτηση του θέματος ο κ. Τσογκαρλίδης προβλέπει μείωση κατά 8% των δημοτικών τελών στις Δημοτικές Ενότητες Πυλαίας, Πανοράματος, Χορτιάτη, Εξοχής, Φιλύρου και Ασβεστοχωρίου, στα 1,76 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και 1,37 ευρώ στην Πυλαία, αντί των 1,92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και 1,49 ευρώ στην Πυλαία που προβλέπεται στην πρόταση της διοίκησης.

«Όταν στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας στην Αθήνα μειώνονται τα δημοτικά τέλη για δεύτερη συνεχή χρονιά κάτι δεν κάνει καλά η διοίκηση στο σκέλος των εξόδων. Και αν δεν θέλουμε να πάμε τόσο μακριά αλλά δίπλα μας στους γείτονες μας στον δήμο Θέρμης και στον δήμο Νεάπολης-Συκεών τότε εκεί βρίσκουμε δημοτικά τέλη για ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία στα 1,27€ και 1,24€ αντίστοιχα». Ενδεικτικός δε και για τους επαγγελματικούς χώρους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι ο συγκριτικός πίνακας που ακολουθεί:

Γενικοί Συντελεστές Δημοτική Κοινότητα Πυλαίας Λοιπές Δημοτικές Κοινότητες Δήμος Θέρμης Δήμος Νεαπόλεως

Συκεών

1. Για οικίες 1,49 1,92 1,27 / 0,30 οι βοηθητικοί χώροι 1,24
Μείωση 50% (υποκατηγορία) Για άτομα με ειδικές ανάγκες με  ποσοστό 80% και πάνω  στις οικείες 0,75 0,96 0,635 0,62
Μείωση 50% (υποκατηγορία) για πολυτέκνους 0,75 0,96 0,635 0,62
2. Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς 1,49 1,92 0,80  
3. Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για πάσης φύσεως οικονομική δραστηριότητα 3,49 4,18 2,25 3,28
         
Ειδικοί Συντελεστές    
4. Στεγασμένοι επαγγελματικοί χώροι άνω των 6.000 τ.μ. 2,09 2,51 1  
5. Μη στεγασμένοι επαγγελματικοί χώροι ως 6.000 τ.μ. 1,75 2,09 0,96  
6. Μη στεγασμένοι επαγγελματικοί χώροι άνω των 6.000 τ.μ. 0,53 0,63 0,25  

 

 

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «ορμή.όραμα.ομάδα» δήλωσε: «Όπως ανέφερα και πέρσι τέτοια εποχή οι εύκολες λύσεις, οι ανώδυνες λύσεις, δεν είναι πάντα και οι καλύτερες. Και όταν σε μια τέτοια συγκυρία υπάρχει η δυνατότητα να ελαφρύνουμε το βάρος των συμπολιτών μας οφείλουμε όλοι να το παιδέψουμε λίγο παραπάνω. Για να είμαστε χρήσιμοι και πραγματικά δίπλα στον πολίτη. Ειδικά δε όταν προεκλογικά χωρίς καμία προετοιμασία και με λαϊκίστικες κορόνες τάζεις αλλαγή της χρέωσης των δημοτικών τελών με σκοπό τη μείωση τους έως και 50%».

 

Δημοσιεύτηκε στα ειδησιογραφικά potal The Opinion και Voria