Όχι στους πειραματισμούς και τα παιχνίδια με τις δημοτικές εκλογές

Ο διάλογος περί μετάθεσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αποπροσανατολιστικός και επιζήμιος, ενώ κινείται στα όρια της νομιμότητας και της συνταγματικότητας, προσφέροντας άλλοθι στις υφιστάμενες διοικήσεις των δήμων.

Ενδεχόμενη υιοθέτηση της πρότασης περί μετάθεσης των δημοτικών εκλογών περίπου ένα χρόνο μετά, με την πρόφαση ότι θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, καλλιεργεί την αναξιοπιστία και σε μια ευνομούμενη Πολιτεία αυτό δημιουργεί τελικά ζήτημα Δημοκρατίας.

Εάν το ζητούμενο με τις εθνικές εκλογές είναι η σταθερότητα και η συνέπεια, πώς αυτό δεν ισχύει για τις αυτοδιοικητικές; Η αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών ανατρέπει σχεδιασμούς, “βολεύει” διοικήσεις δήμων που ενδεχομένως απέτυχαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους, δίνει πίστωση χρόνου σε διοικήσεις που πιθανώς έχουν χάσει τη στήριξη των δημοτών, δημιουργεί συνθήκες ανισότιμης αντιμετώπισης, εγείρει ζητήματα χειραγώγησης δημοτικών αρχών από την κεντρική διοίκηση και εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και τελικά επιτυγχάνει την καλλιέργεια ενός κλίματος καχυποψίας στην κοινωνία για τις πραγματικές επιδιώξεις της Πολιτείας.

Οι διοικήσεις των δήμων εκλέγονται για συγκεκριμένο διάστημα θητείας. Σε αυτό το διάστημα οφείλουν να απολογηθούν δημοσίως για τα πεπραγμένα τους και να κληθούν οι πολίτες να κρίνουν εάν πέτυχαν ή απέτυχαν στο πρόγραμμά τους, στους στόχους τους, στη διοίκηση του δήμου. Όλα αυτά συνιστούν κριτήρια για την ψήφο των πολιτών. Εάν υπάρχει ελαστικότητα και ρευστότητα στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αυτό συνιστά αλλοίωση.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση περί μετάθεσης του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, αυτό θα γίνει για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της ίδιας κυβερνητικής θητείας… Ήδη οι αυτοδιοικητικές εκλογές με νόμο του 2020 μετατέθηκαν κατά τέσσερις μήνες, με τη ρητή πρόβλεψη ότι οι εκλογές σε Περιφέρειες και Δήμους θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023.

Η οργανωμένη Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση οφείλουν να στηρίξουν τη νομιμότητα και την επί ίσοις όροις διεξαγωγή των εκλογών. Οφείλουν να εδραιώσουν τη δημοκρατική λειτουργία ενός οργανωμένου κράτους κι όχι να πειραματίζονται, ενισχύοντας ουσιαστικά όλους εκείνους που απαξιώνουν τους θεσμούς, την Πολιτεία, τις κυβερνήσεις, τις αρχές και τελικά την ίδια τη Δημοκρατία μας.

 

Δημοσιεύτηκε στο ειδησιογραφικό portal myOta.gr