Nέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου: Να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν αυτές

Η έλλειψη επαρκών κλινών ΜΕΘ για παιδιά στη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη είναι ένα μείζον ζήτημα, το οποίο η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει. Με οχτώ μόλις κλίνες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και απουσία του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, η κατάσταση είναι απογοητευτική.

Το μείζον αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας έρχεται να λύσει το πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου. Μια δομή, που θα φιλοξενηθεί στην περιοχή μας, που χρηματοδοτείται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και αναμένεται να αποδειχθεί σωτήρια για τα παιδιά, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις θα διαθέτει 33 κλίνες ΜΕΘ παίδων σε τρία clusters.

Σκεφτείτε το λίγο: Σήμερα έχουμε οχτώ τέτοιες κλίνες στη Θεσσαλονίκη και συνολικά 55 σε όλη την Ελλάδα. Και με το νέο Παιδιατρικό θα έχουμε συνολικά 33 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για άλμα ζωής στην δημόσια υγεία. Πρόκειται για μια μοναδική υποδομή, πλήρως στελεχωμένη και πλήρως εξοπλισμένη. Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές επενδύσεις που έγιναν στο δημόσιο σύστημα υγείας, για έναν θησαυρό που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο.

Πρωτίστως όμως πρέπει όλοι να συνδράμουμε ώστε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου να υλοποιηθεί το ταχύτερο και να αρχίσει να λειτουργεί. Δεν είναι μόνον ο κορωνοϊός που επιβάλλει το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Ούτε καν η πολύ μεγάλη έξαρση των ιώσεων που θερίζουν τα παιδιά φέτος. Είναι μια υποδομή που απαιτείται από τις συνθήκες και θα δώσει διαχρονικά λύση στα προβλήματα της περίθαλψης, νοσηλείας και θεραπείας των ανηλίκων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Το νοσοκομείο χρηματοδοτείται με 150 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε δυο χρόνια θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει (το 2025).

Η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση οφείλουν να στηρίξουν τη συγκεκριμένη υποδομή με την εξασφάλιση των προσβάσεων και των συνθηκών γύρω από αυτή, προκειμένου όταν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει να μην αντιμετωπίσει άλλα εμπόδια.

Θεωρώ δυο ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά, τα οποία οφείλουν να τα λύσουν οι αρμόδιοι εγκαίρως. Θα έλεγα άμεσα να αρχίσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε σε λίγα χρόνια να έχουμε ένα νοσοκομείο – κόσμημα, σε ένα περιβάλλον αντάξιο.

Το πρώτο είναι η πολεοδόμηση του Φιλύρου. Να μη μείνουμε πίσω σε αυτό τον τομέα. Να οργανώσουμε το χώρο γύρω από το νοσοκομείο, ώστε αυτό να λειτουργήσει απρόσκοπτα, σε μια περιοχή οργανωμένη και πολεοδομημένη με σοβαρό τρόπο, που θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες των κατοίκων και την ανάπτυξη του τόπου, όσο και τις λειτουργικές ανάγκες του νέου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Το δεύτερο είναι το ζήτημα των προσβάσεων. Αυτό έχει δυο παραμέτρους. Η πρώτη είναι η βελτίωση της υφιστάμενης οδικής πρόσβασης. Η λεωφόρος Παπανικολάου έχει σημαντικά ζητήματα και πρέπει να βελτιωθεί άμεσα. Για εμάς που γνωρίζουμε την περιοχή πρόκειται για έναν ανεπαρκή δρόμο όχι για να εξυπηρετήσει εν όψει της λειτουργίας του το νοσοκομείο και τη διακομιδή των ασθενών, αλλά ακόμη και τις μετακινήσεις των συμπολιτών μας σήμερα, που ακόμη δε λειτουργεί το νοσοκομείο. Ειδικά τις μέρες με παγετό ή χιονόπτωση υφίστανται ζητήματα ασφαλούς μετακίνησης. Η βελτίωση της λεωφόρου έχει δρομολογηθεί, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και θεωρώ ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει να «τρέξει» με ταχύτατους ρυθμούς.

Η βελτίωση των συνθηκών στην οδική σύνδεση μέσω της λεωφόρου Παπανικολάου δεν είναι όμως από μόνη της αρκετή για να σηκώσει και την επιπλέον κίνηση που συνεπάγεται η λειτουργία μιας τέτοιου μεγέθους και αξίας υποδομής στο Φίλυρο. Κι αυτό μας φέρνει στη δεύτερη παράμετρο, που είναι η ανάγκη για την κατασκευή ενός νέου δρόμου, που θα δίνει πρόσβαση στο υπό κατασκευή νοσοκομείο από την Εγνατία οδό, ώστε οι πολίτες εκτός Θεσσαλονίκης να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τη λεωφόρο Παπανικολάου για να μεταβούν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Τη συγκεκριμένη πρόσβαση «είδε» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πρότεινε την κατασκευή ενός νέου δρόμου, ώστε αφενός να μην κορεστεί πλήρως η λεωφόρος Παπανικολάου, αφετέρου να υπάρχει και μια δεύτερη διέξοδος πρόσβασης σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, που θα δέχεται και έκτακτα περιστατικά, με επείγουσα ανάγκη διακομιδής από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ο δρόμος αυτός πρέπει να προχωρήσει και να κατασκευαστεί το ταχύτερο, για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις όχι μόνο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους κατοίκους του Φιλύρου και των άλλων περιοχών του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, για τη συνολική λειτουργία του δήμου μας.

Είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν ώστε αυτές οι υποδομές να υλοποιηθούν εγκαίρως για να μη μας προλάβουν οι εξελίξεις και για να μην υποβαθμιστεί στα μάτια των συνδημοτών μας μια τόσο σημαντική επένδυση στη δημόσια υγεία, το νέο πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο.

Δημοσιεύτηκε στο ειδησιογραφικό portal Voria