Π. Τσογκαρλίδης: «Το πρώτο βήμα για μια δημοτική αρχή είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την άσκηση της επιχειρηματικότητας»
Μια νέα Αντιδημαρχία, της οποίας το αποκλειστικό αντικείμενο θα είναι δώσει λύση στο μείζον αναπτυξιακό ζήτημα του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη οραματίζεται η παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα” .
Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης, μίλησε στο Fox24.gr για ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου το οποίο στοχεύει στην εκπόνηση και ωρίμανση μελετών, έτσι ώστε να μη χάνονται κονδύλια, που είναι προς διεκδίκηση.
“Οι δήμοι δεν έχουν ώριμες μελέτες για να πάρουν χρηματοδότηση για έργα αναγκαία στην καθημερινότητα των πολιτών. Χρειάζεται μια εξειδικευμένη αντιδημαρχία, που θα ασχολείται ακριβώς με αυτό το αντικείμενο και θα έχει την υψηλή εποπτεία όλων των αντιδημαρχιών, όλων των αντικειμένων και των ευθυνών του Δήμου, ώστε να μπορέσει να ιεραρχήσει και να μελετήσει τα ζητήματα. Με το μοντέλο διοίκησης που προτείνουμε δημιουργείται για πρώτη φορά Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης”, δήλωσε ο κ. Τσογκαρλίδης.
Αναλυτικά παρακάτω η συνέντευξη:
● Ποια είναι η εμπειρία σας στην καθοδήγηση και τη διοίκηση ενός μεγάλου οργανισμού και πώς αυτή η εμπειρία θα σας βοηθήσει στον ρόλο του δημάρχου;
Η επαγγελματική μου πορεία έχει την απόλυτη μορφή της καθοδήγησης ως χρηματοοικονομικός και επενδυτικός σύμβουλος. Διευθύνω μια χρηματιστηριακή εταιρία με πολυετή παρουσία στον χώρο, με αυταπόδεικτη αξιοπιστία, που δεν κλονίστηκε ακόμη και μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και συνεχίζει να ακμάζει, υπό τη δική μου καθοδήγηση. Και η εμπειρία μου δεν περιορίζεται μόνον στα επαγγελματικά. Στην Αυτοδιοίκηση δίνω το παρών χάρις στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου εδώ και 12 συναπτά έτη, κατά τα οποία διατέλεσα αντιδήμαρχος, άρα και αυτοδιοικητικά άσκησα διοίκηση και οφείλω να πω ότι η γνώση και η εμπειρία που αποκόμισα είναι ένα από τα σημαντικότερα εφόδια που διαθέτω για να κάνω το επόμενο βήμα, εκείνο του δημάρχου. Εάν δεν ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου, παρότι είναι άκομψο να μιλώ σε πρώτο πρόσωπο, δεν θα διεκδικούσα τον δημαρχιακό θώκο. Και δεν ζητώ καμιά περίοδο ανοχής, δεν αναζητώ καμιά δικαιολογία. Ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, καταθέτοντας τις απόψεις μου και τις προτάσεις μου με θάρρος και αυτογνωσία ότι μπορώ να τις κάνω πράξη εφόσον εκλεγώ δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη.
● Ποιες είναι οι βασικές σας αρχές και πεποιθήσεις ως προς το ρόλο του δημάρχου και πώς αυτές θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις σας στο μέλλον;
Αυτονόητη αρχή είναι η διαφανής και νοικοκυρεμένη διαχείριση του δήμου. Η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του και οι αρχές που διέπουν τη χρηστή διοίκηση. Μια διοίκηση με σαφή ιεράρχηση των ζητημάτων, με προτεραιότητα την καθημερινότητα των πολιτών και την ανάπτυξη του τόπου.
Ο δήμαρχος δεν πρέπει να ζει σε γυάλα αποκομμένος από το κοινωνικό σύνολο. Εξάλλου, ο δήμος είναι ο διοικητικός θεσμός, που είναι πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στους πολίτες και ο δήμαρχος οφείλει να είναι παρών στην καθημερινότητα των δημοτών. Να αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες, να έχει απαντήσεις στα τοπικά προβλήματα, να είναι παρεμβατικός και να φροντίζει για την ορθή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων μιας δημοτικής αρχής.
Ταυτόχρονα όμως ο δήμαρχος οφείλει να σχεδιάζει και να διαβουλεύεται με την τοπική κοινωνία διαρκώς. Να σχεδιάζει το μέλλον, την προοπτική του τόπου, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Να σκέφτεται οραματικά, όχι όμως να αιθεροβατεί. Να καταθέτει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, κοστολογημένες προτάσεις, για λύσεις σε προβλήματα και για την ανάπτυξη. Να είναι διορατικός και να έχει διάθεση συνεργασίας με τους άλλους δήμους, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την κυβέρνηση. Να είναι διεκδικητικός και να μην έχει εξαρτήσεις. Και βέβαια να είναι ένας δήμαρχος πλήρους απασχόλησης, με μια ομάδα υπεύθυνη, ώστε να υλοποιεί με απόλυτη συνέπεια το έργο του δήμου και με απόλυτη προσήλωση να εργάζεται νυχθημερόν για το παρόν και το μέλλον της περιοχής του.
Αυτά πιστεύω είναι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος δήμαρχος. Μαζί με κάτι ακόμη. Τη φρεσκάδα και την αναπτυξιακή προσέγγιση. Από κουρασμένους αυτοδιοικητικούς, χωρίς φρέσκες ιδέες και προτάσεις δεν μπορείς να περιμένεις ένα καλύτερο μέλλον, αλλά μόνο μια στοιχειώδη διαχείριση.
● Πώς σκοπεύετε να αυξήσετε τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοτικές αποφάσεις και να βελτιώσετε την επικοινωνία με τους πολίτες;
Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά είναι ένα ζητούμενο. Η ενεργός συμμετοχή είναι μια απαιτητική διαδικασία. Ξέρετε, κάπου ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά του για να επιφορτιστεί και με περισσότερα. Πλην όμως, μπορεί να δώσει τις κατευθύνσεις στις δημοτικές διοικήσεις. Να εκφράσει με θάρρος τη γνώμη του, όποια κι αν είναι αυτή, να υποδείξει ζητήματα που διαφεύγουν της προσοχής των δημοτικών υπηρεσιών και της δημοτικής αρχής, να συμμετέχει με τη φωνή του (και φυσικά με την ψήφο του) στην επόμενη μέρα της ίδιας της καθημερινότητάς του, στην επόμενη μέρα του τόπου στον οποίο έχει στήσει τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του.
Χωρίς δημόσια διαβούλευση θεωρώ ότι κάθε απόφαση δεν έχει την αναγκαία κοινωνική νομιμοποίηση. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλές αποφάσεις σηκώνουν θύελλα αντιδράσεων. Διότι οι αποφάσεις των δήμων έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών. Για τις μείζονες αποφάσεις οφείλει μια δημοτική αρχή να κάνει ένα εύληπτο υπόμνημα προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, ώστε να εκφράσουν αν το επιθυμούν την άποψή τους. Και δεν μιλώ για μια προσχηματική διαδικασία, αλλά για μια πολύ ουσιαστική διαδικασία. Εγώ αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι κάθε παρατήρηση, κάθε άποψη τεκμηριωμένη από επιχειρήματα, θα εξετάζεται με τη δέουσα προσοχή και θα λαμβάνεται υπόψη στην τελική απόφαση του δήμου.
Όσο για την επικοινωνία με τους δημότες, ευτυχώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και με μια απλή πλατφόρμα είναι δυνατό κάθε αίτημα, κάθε ζήτημα οποιουδήποτε δημότη να περιέλθει σε γνώση της διοίκησης. Εφόσον εκλεγώ δήμαρχος θα καθιερώσω μια τέτοια πλατφόρμα, την οποία θα διαχειρίζεται συγκεκριμένος εργαζόμενος, ο οποίος θα επισημαίνει τα ζητήματα στους αρμόδιους της διοίκησης. Οφείλω όμως να τονίσω ότι η τεχνολογία είναι απρόσωπη. Κι επειδή πιστεύω πολύ στη διαπροσωπική επαφή, ως δήμαρχος σκοπεύω να είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου στην καθημερινότητά τους, στη βάση ενός προγράμματος, που θα καλύπτει σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις δημοτικές ενότητες.
● Πώς θα αντιμετωπίσετε τα οικονομικά προβλήματα του δήμου και ποια είναι η στρατηγική σας για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής; Ποια η σχέση του δήμου με την τοπική επιχειρηματικότητα και πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε τους επιχειρηματίες της περιοχής;
Ο δήμος οφείλει να διεκδικήσει τους πόρους που είναι αναγκαίοι για να ασκήσει τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος. Και δεν είναι μόνον οι οικονομικοί πόροι, είναι και οι ανθρώπινοι. Θίγετε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των δήμων. Δεν είναι ολοκληρωμένο όμως έτσι. Πρέπει να εξετάσουμε ταυτόχρονα και τις ελλείψεις σε προσωπικό. Ζητάμε από τους δημοτικούς υπαλλήλους να υπερβάλλουν εαυτόν, όταν οι δημοτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Κι από την άλλη, οι περικοπές της εθνικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ είναι δραματικές τα τελευταία χρόνια. Οι δήμοι πρέπει να διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα και βελτίωση των χρηματοδοτήσεων και προσλήψεις. Στα οικονομικά προβλήματα, πιθανώς να πρέπει να πάμε και σε άλλες λύσεις, πιο δραστικές. Να δούμε δηλαδή από πού προκύπτουν οι τρύπες, τι διαταράσσει το ισοζύγιο και να προχωρήσουμε σε μια μελετημένη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, ώστε να λειτουργήσει πιο ισορροπημένα ο δήμος.
Οι δήμοι – μπαταχτσήδες, που περιμένουν με άλλους τρόπους να καλύψουν τα ελλείμματά τους και τα χρέη τους (συνήθως να τους χαριστούν…) είναι δήμοι μιας άλλης εποχής. Χρειάζεται νοικοκύρεμα και ορθολογική προϋπολογισμένη λειτουργία, αλλά και διεκδίκηση. Εκείνο που δεν χρειάζεται είναι οι ανισορροπίες στα δημοτικά τέλη και η υπέρμετρη επιβάρυνση των δημοτών. Η μετακύλιση δηλαδή του ακάλυπτου κόστους λειτουργίας του δήμου στους πολίτες. Δεν μπορεί οι δημότες να πληρώνουν το μάρμαρο. Ούτε είναι αποδεκτό να μην υπάρχει αναλογικότητα στη χρέωση των δημοτικών τελών. Αυτό θα είναι από τις πρώτες παρεμβάσεις μου εφόσον εκλεγώ δήμαρχος. Να γίνουν τα δημοτικά τέλη αναλογικότερα, πιο δίκαια.
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, έχω ήδη καταρτίσει και καταθέσει δημοσίως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναγέννησης των τοπικών αγορών. Ο δήμος οφείλει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και μπορεί να το κάνει. Μπορεί να διαμορφώσει το κατάλληλο περιβάλλον άσκησης επιχειρηματικότητας. Μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες πρόσβασης των πολιτών – καταναλωτών στα καταστήματα. Μπορεί να δημιουργήσει ένα ελκυστικό αστικό περιβάλλον. Μπορεί να τονώσει την επισκεψιμότητα. Μπορεί να αναλάβει δράσεις προβολής και προώθησης της επιχειρηματικότητας. Μπορεί να συνεργαστεί με τις τοπικές επιχειρήσεις και να τις ακούσει. Να υιοθετήσει προτάσεις, που θα αλλάξουν την εικόνα και τη λειτουργία της περιοχής, που θα δώσουν κίνητρα για την επιχειρηματικότητα και τελικά θα ενισχύσουν το τοπικό εισόδημα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Το πρώτο βήμα για μια δημοτική αρχή είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την άσκηση της επιχειρηματικότητας. Κι αυτό έχω προτείνει να γίνει με την υλοποίηση μιας σημαντικής ανάπλασης σε καθεμιά από τις έξι δημοτικές ενότητες του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Έξι μείζονες αναπλάσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης σε ένα οργανωμένο πλάνο ενίσχυσης του επιχειρείν, ενίσχυσης της ανάπτυξης, βελτίωσης της καθημερινότητας.
● Έχετε πει πως “χάνονται κονδύλια, που είναι προς διεκδίκηση, διότι οι δήμοι δεν έχουν ώριμες μελέτες για να πάρουν χρηματοδότηση”. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε αυτό το ζήτημα;
Δημιουργώντας μια νέα Αντιδημαρχία, της οποίας το αποκλειστικό αντικείμενο θα είναι αυτό. Πρόκειται για μια πρόταση, που είχα την ευκαιρία να αναπτύξω στο πλαίσιο του φετινού Money Show. Ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου.
Χρειάζονται δυο πράγματα: καλύτερη οργάνωση στο πρότυπο αναπτυγμένων δήμων του εξωτερικού για να αποκτήσουμε ετοιμότητα διεκδίκησης και αξιοποίησης των διαθέσιμων προγραμμάτων και πόρων και αξιοποίηση των σύγχρονων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για να καλύψουμε το έλλειμμα της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης και τελικά την αυτοτέλεια των δήμων στην πράξη.
Προσωπικά πιστεύω σε μια πιο συνεκτική διοίκηση. Γι’ αυτό και προτείνω τη μείωση των αντιδημαρχιών σε έξι στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Αλλά ταυτόχρονα και την ποιοτική αναβάθμισή τους. Με το μοντέλο διοίκησης που προτείνουμε ως παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα” δημιουργείται για πρώτη φορά Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Σκοπός της θα είναι να δώσει λύση σε ένα μείζον αναπτυξιακό ζήτημα, να θεραπεύσει εκεί που πονάει η σημερινή διοίκηση, εκεί που πονάνε οι περισσότερες δημοτικές αρχές: Στην εκπόνηση και ωρίμανση μελετών.
Σήμερα χάνονται απίστευτα κονδύλια, που είναι προς διεκδίκηση, διότι οι δήμοι δεν έχουν ώριμες μελέτες για να πάρουν χρηματοδότηση για έργα αναγκαία στην καθημερινότητα των πολιτών και στην ανάπτυξη του δήμου. Χάνουμε πολύτιμους πόρους, χάνουμε έργα ή σωστότερα συσσωρεύουμε εκκρεμότητες, επειδή δεν έχουμε τις απαιτούμενες μελέτες για να μπορέσουμε να τα διεκδικήσουμε και να τα υλοποιήσουμε. Χρειάζεται μια εξειδικευμένη αντιδημαρχία, που θα ασχολείται ακριβώς με αυτό το αντικείμενο και θα έχει την υψηλή εποπτεία όλων των αντιδημαρχιών, όλων των αντικειμένων και των ευθυνών του Δήμου, ώστε να μπορέσει να ιεραρχήσει και να μελετήσει τα ζητήματα, αποτελεί κρίσιμο κρίκο στη διοικητική αλυσίδα. Η Αντιδημαρχία θα εκπονεί μελέτες διατμηματικά και θα αποτελείται από στελέχη όλων των υπηρεσιών, όπως των Τεχνικών Έργων και της Πολεοδομίας, της Καθαριότητας και του Πρασίνου κτλ. Με μετρήσιμο έργο και παραγωγή αναγκαίων μελετών, με προτεραιοποίηση των ζητημάτων ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με γνώση των διαθέσιμων πόρων και προγραμμάτων, μια τέτοια Αντιδημαρχία θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα διοίκησης και λειτουργίας των Δήμων, που είναι πανθομολογούμενο.
● Έχετε σχέδιο ώστε να διασφαλίσετε την αειφορία της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος;
Το περιβάλλον είναι έτσι κι αλλιώς κορυφαία προτεραιότητα για την κοινωνία του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, διότι αποτελεί και συγκριτικό του πλεονέκτημα. Μια περιοχή με τόσο φυσικό πλούτο, δεν μπορεί να λειτουργήσει αγνοώντας την ύπαρξή του και αφήνοντας σε άλλους ή στην τύχη τη διαχείρισή του. Το φυσικό περιβάλλον πρέπει και να προστατευτεί και να αναδειχθεί, καθώς πέρα από το ότι αποτελεί ζωτικό στοιχείο για το ευ ζην των πολιτών, αποτελεί και αξιοποιήσιμο πλεονέκτημα, που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής σε όλο τον δήμο.
Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης οφείλουν να βρουν άμεση εφαρμογή στην περιοχή μας. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ενώ ως δήμος έχουμε στα διοικητικά μας όρια μια μεγάλη έκταση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, εντούτοις αδικούμαστε στο ύψος της χρηματοδότησης για την προστασία της από την Πολιτεία. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να συνεχίσει η σημερινή ανισότιμη αντιμετώπιση του δήμου μας από την Πολιτεία. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ότι ο φυσικός πλούτος προστατεύεται με απόλυτο τρόπο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μετατρέπεται σε άβατο. Αντιθέτως, μια δημοτική αρχή οφείλει να τον κάνει κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών, να υλοποιήσει ήπιες υποδομές προσβασιμότητας, να αξιοποιήσει αυτόν τον φυσικό πλούτο για να γίνει κτήμα όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα τέτοιες ενέργειες δεν έχουν γίνει.
Εμείς έχουμε καταθέσει ως δημοτική παράταξη ήδη στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από προτάσεις προστασίας και ανάδειξης του φυσικού πλούτου του δήμου, που αποτελούν μέρος του συνολικού μας σχεδίου. Ένα σχέδιο που θα ανακοινώνεται τμηματικά ανά δημοτική ενότητα για να το παρουσιάσουμε στο σύνολό του στον κατάλληλο χρόνο. Ένα σχέδιο, που δεν αφορά όμως μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στο αστικό. Όπως δεν διανοείται κάποιος ένα δάσος να φιλοξενεί ένα εργοστάσιο, έτσι δεν πρέπει να διανοείται μια πυκνοδομημένη πόλη να μην έχει επαρκές πράσινο.
Γι’ αυτό και η συνολική μας πρόταση διαθέτει αυτή την ισορροπία προστασίας, ανάδειξης και ενίσχυσης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.