Ο Δρ Μιχαήλ Τσιτώτας αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Fridericiana στην Καρλσρούη της Γερμανίας, όπου σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός. Μετά την αποφοίτησή του ολοκλήρωσε  το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αντισεισμικός Σχεδιασμός Τεχνικών Έργων» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με θέμα τις πλήρως μονολιθικές γέφυρες.

Το έτος 1994 ολοκλήρωσε και τις σπουδές του ως Πιλότος Πολιτικής Αεροπορίας (IATTA). Στη συνέχεια επικεντρώθηκε επαγγελματικά σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες του δημόσιου τομέα για τις υποδομές στην Ελλάδα, την Εγνατία Οδό Α.Ε. (ΕΟ.Α.Ε.).      Για μεγάλο χρονικό διάστημα, δραστηριοποιήθηκε και ως Ανάδοχος κατασκευών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα στον σχεδιασμό τη διοίκηση και διαχείριση δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, εργάστηκε στο Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (LRfC), συνεργαζόμενος με το LRfC σε ερευνητική βάση και παραδίδοντας μαθήματα Σχεδιασμού και Διαχείρισης Έργων Υποδομής, όπως επίσης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως Επισκέπτης Καθηγητής.

Έχει εργαστεί για αρκετές γερμανικές και άλλες διεθνείς εταιρείες ανάπτυξης έργων ως Ανώτερος Μηχανικός και Διευθυντής Έργου και τα τελευταία 6 χρόνια ως Γενικός Διευθυντής της ΕΟ.Α.Ε.  Από το 2012 είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας και Επικεφαλής Συντονιστής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για το σχεδιασμό και την κατασκευή της νέας διασυνοριακής γέφυρας στον Έβρο ποταμό.

Ο Δρ Μ. Τσιτώτας είναι πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Αντιπρόεδρος για 6 χρόνια, μέλος και Αντιπρόεδρος επί μακρόν της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Έρευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Γεφυρών και Δομικών Έργων (IABSE, BoA HGroup), Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 17ου Ελληνικού Συνεδρίου Σκυροδέματος και Επιτροπής Βράβευσης Έργων Σκυροδέματος, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Επιτροπής Γεφυρών. Μέλος της συντακτικής Ομάδας των Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου «Κανονισμοί και Διαδικασίες Επιθεώρησης Γέφυρας, Σεισμικής Ενίσχυσης και Αποκατάστασης» (2019).

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Θεσσαλονίκης (masterplan 2020), Δυτική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (Συντονιστής),  Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος Θεσσαλονίκης (Flyover – εισηγητής), Αποκατάσταση Υψηλής Γέφυρας Σερβίων (εμπειρογνώμονας, κριτής). Είναι επίσης συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και κριτής τεχνικών περιοδικών.

Ο Δρ Μιχαήλ Τσιτώτας αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Fridericiana στην Καρλσρούη της Γερμανίας, όπου σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός. Μετά την αποφοίτησή του ολοκλήρωσε  το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αντισεισμικός Σχεδιασμός Τεχνικών Έργων» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με θέμα τις πλήρως μονολιθικές γέφυρες. Το έτος 1994 ολοκλήρωσε και τις…