Τον κίνδυνο να μείνει ημιτελές και ανολοκλήρωτο ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, επισημαίνει ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης.
Πρόκειται για το έργο της αποχέτευσης των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Χορτιάτη, που αν και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, πηγαίνει από παράταση σε παράταση και ελλοχεύει πλέον σοβαρά ο κίνδυνος να χαθεί σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης και να καλυφτεί αυτό από άλλη πηγή χρηματοδότησης (Δήμος).
«Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδαιμονίας των έργων υποδομής στη χώρα μας. Σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και δρομολογήθηκε από την εποχή του πρώην καποδιστριακού Δήμου Χορτιάτη. Ο καλλικρατικός Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη το ενέταξε στο ΕΣΠΑ και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2021. Έκτοτε με την επίκληση διαφόρων ζητημάτων χορηγούνται διαρκώς παρατάσεις και πλέον οδεύει προς παράδοση και πληρωμή μόνο μέρος του του έργου, δηλαδή αυτό που έχει εκτελεστεί κι όχι το σύνολο που προβλέπεται στη μελέτη και τη σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να παραδοθεί ένα ημιτελές έργο, να πληρωθεί ο ανάδοχος για τις εργασίες που θα έχει εκτελέσει, και μετά από πολλές παρατάσεις στο τέλος να έχουμε ένα ‘μισό’ έργο, το υπόλοιπο του οποίου είναι άγνωστο αν και πότε θα υλοποιηθεί και με ποιου χρήματα. Η δε ευθύνη δεν βαρύνει τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες ακόμη και όταν ήταν υπό τη διοίκησή μου πάσχιζαν κυριολεκτικά, προκειμένου το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό έργο να προχωρήσει χωρίς εμπόδια», τονίζει ο κ. Τσογκαρλίδης.
Τα προβλήματα με τη συγκεκριμένη εργολαβία δεν είναι σημερινά. “Από την έναρξη υλοποίησης του έργου υπήρξαν ζητήματα με την εξέλιξή του. Μάλιστα, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων όταν ξεκινούσε η εργολαβία είχα επισημάνει τα προβλήματα και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τη διοίκηση του Δήμου πιέσαμε προκειμένου να λυθούν τα όποια θέματα ανέκυπταν και να προχωρήσει απρόσκοπτα η κατασκευή του. Δυστυχώς όμως, το έργο συνεχίστηκε μετ’ εμποδίων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι άδηλος ο χρόνος ολοκλήρωσης του συνόλου του”, σημειώνει ο κ. Τσογκαρλίδης.
Σε σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας – Χορτιάτη, το 2020 είχαν τεθεί εκ νέου οι προβληματισμοί για την πορεία του έργου. Τότε ο Δήμαρχος, δήλωνε χαρακτηριστικά για τον ανάδοχο: «Ή θα ακολουθήσει αυτό το πλαίσιο που του υποδεικνύουμε και θα προχωρήσει το έργο ή θα κηρυχτεί έκπτωτος και θα φύγει από το έργο και θα το κάνουμε εμείς το έργο με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία προβλέπεται».
Η πορεία του έργου είναι η εξής:
-Υπογραφή σύμβασης: 7 Μαΐου 2019
-Προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης: 23 Οκτωβρίου 2021
-Τέσσερις τμηματικές προθεσμίες με καταληκτική ημερομηνία της τελευταίας: 18 Μαΐου 2020
-Ημερομηνία λήξης συνολικής συμβατικής προθεσμίας (οριακή προθεσμία): 19 Αυγούστου 2022
-Νέα παράταση έως 19 Φεβρουαρίου 2023.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσογκαρλίδης, «πέραν των καθυστερήσεων και των διαρκών παρατάσεων, το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο ανάδοχος ουσιαστικά παραδέχεται την αδυναμία να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις του έργου και εκφράζει πρόθεση ολοκλήρωσης τμήματος του έργου. Εφιστώ επομένως τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου, ούτε τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Που σημαίνει ότι θα μείνουν σε εκκρεμότητα το δίκτυο συλλογής λυμάτων, φρεατίων συμβολής – επίσκεψης και ιδιωτικών συνδέσεων από υφιστάμενο δίκτυο Πεύκων έως Φ37 (Ασβεστοχώρι), από ορισμένες δημοτικές οδούς του Χορτιάτη και του Ασβεστοχωρίου, αλλά και αναγκαίες εργασίες στα αντλιοστάσια. Τώρα γίνεται επίκληση της ενεργειακής κρίσης και υποστηρίζεται ότι είναι οικονομικά ασύμφορη (για τον ανάδοχο) η υλοποίηση του συνόλου του έργου. Όλα αυτά συνιστούν απόδειξη ότι πολλά δεν πήγαν καλά στο συγκεκριμένο έργο. Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, και να διασφαλίσει την ολοκλήρωση του αποχετευτικού των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Χορτιάτη. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι της περιοχής δικαιούνται να γνωρίζουν γιατί επί τόσα χρόνια δεν έχουν αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης και πότε επιτέλους θα το αποκτήσουν. Η τοπική κοινωνία περιμένει λογοδοσία γιατί υπήρξε αστοχία, γιατί ταλαιπωρείται και έργο ακούει, αλλά έργο δεν βλέπει».
Δημοσιεύτηκε στη Voria