Κύριε Τσογκαρλίδη δηλώσατε τη βούλησή σας να είστε υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν σας ικανοποιεί η παράταξη της διοίκησης, την οποία υπηρετήσατε τόσα χρόνια;

Ανεξαρτητοποιήθηκα για πολύ συγκεκριμένους λόγους από την παράταξη της διοίκησης, τους οποίους εξήγησα στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής μου. Θεωρώ ότι η διοίκηση έχει παρεκκλίνει των προεκλογικών δεσμεύσεων και αρχών προς τους συμπολίτες μας, δεν υλοποιεί με συνέπεια τον προγραμματισμό στον οποίο όλοι είχαμε συμφωνήσει και επιπλέον απουσιάζει η ανανέωση, οι ιδέες και οι πολιτικές για την επόμενη μέρα, σε έναν δήμο, ο οποίος έχει τα ζητήματά του, έχει θέματα καθημερινότητας, έχει όμως ανάγκη κι από όραμα, από προοπτική. Οπότε στο μυαλό μου (κι όχι μόνο στο δικό μου) ως ανθρώπου που ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση και τα κοινά χρόνια τώρα, που λογοδοτεί στους συμπολίτες του που τον ψήφισαν για να εκλεγεί, ήταν χρέος να κάνω το επόμενο βήμα και να υποβάλλω τον εαυτό μου και τις προτάσεις μου στην κρίση των συμπολιτών μου, μέσα από ένα συνολικό σχέδιο για τον δήμο ως το 2028.

Αυτό το σχέδιο πότε θα το ξεδιπλώσετε στους πολίτες; Δεν θα έπρεπε να έχουμε μια εικόνα;

Κοιτάξτε, είμαστε περίπου 15 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Εγκαίρως ανακοίνωσα δημοσίως τις προθέσεις μου. Αυτό το διάστημα είμαι σε συζητήσεις με ενεργούς πολίτες που θέλουν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθειά μου και ταυτόχρονα με συμπολίτες μας για ζητήματά τους, ενώ είμαι εν ενεργεία ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Προέχει συνεπώς η στελέχωση του ψηφοδελτίου που θα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας και η σταδιακή παρουσίαση των πολιτικών θέσεων μου. Μέσα από τις θέσεις που καταθέτω ήδη στον δημόσιο διάλογο, αλλά και τα θέματα που αναδεικνύω στο δημοτικό συμβούλιο, δίνω μια πρώτη γεύση του σχεδίου που έχω για τον δήμο. Από εκεί και πέρα για την ατζέντα της παράταξης καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ νωρίς. Εξάλλου, η παράταξη και το σχέδιο για τον δήμο δεν είναι κάτι απρόσωπο. Δεν μπορεί να είναι και κάτι προσωπικό. Οι άνθρωποι που θα συνταχθούν στην παράταξη θα μπολιάσουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους το σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί με τη μορφή δέσμευσης προς τους πολίτες. Μπορώ ωστόσο να σας δώσω μια εικόνα θέσεων, για να μην θεωρήσετε ότι υπεκφεύγω. Έχω προτείνει ισομερή κατανομή των δημοτικών τελών ανάλογα με την χρήση με σκοπό τη μείωση δημοτικών τελών εμπορικών χρήσεων, όπως και την κατάργηση οριζόντιων πρόσθετων τελών. Ως παρεμβάσεις για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών. Επίσης, θεωρώ αναγκαίο ο δήμος να μην μπαίνει διαρκώς σε λογικές δανεισμού για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών σε αυτονόητες υποδομές. Εφαρμόσιμος προγραμματισμός, μεθοδικότητα, αλλά και άμεση δημιουργία τμήματος μελετών με σκοπό την εξεύρεση χρηματοδότησης. Έχω πάρει ήδη θέση για τη δημιουργία πρότυπου υπερτοπικού ειδικού σχολείου στην περιοχή μας και έχω προτείνει ολοκλήρωση όλων των πολεοδομικών μελετών για να οργανώσουμε τον χώρο, δηλαδή για να ξέρουμε επιτέλους που οδηγούμε την περιοχή μας τα επόμενα χρόνια.

Οι κάτοικοι του Χορτιάτη όμως θεωρούν ότι συγκριτικά με τους κατοίκους της Πυλαίας και του Πανοράματος δεν είναι στο επίκεντρο των έργων και των δράσεων της διοίκησης. Εσείς τι προτίθεστε να κάνετε για τη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα;

Κατ’ αρχήν δεν έπεσα από τον ουρανό. Υπήρξα αντιδήμαρχος και στις υποδομές, οπότε γνωρίζω πολύ καλά και τις ελλείψεις, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των δημοτικών ενοτήτων. Ειδικά για τον Χορτιάτη έχω συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπλασης, με τη δημιουργία κεντρικής πλατείας, σε συγκεκριμένο μάλιστα χώρο. Στην πρώτη μου θητεία ως αντιδήμαρχος είχα φέρει στο προσκήνιο το θέμα της μετεγκατάστασης του γηπέδου ποδοσφαίρου στην περιοχή «παράγκες». Θεωρώ απολύτως αναγκαίο και με κάθε τρόπο – είτε με μακροχρόνια μίσθωση, είτε με παραχώρηση είτε με αγορά της ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας στην περιοχή «παράγκες» – να υλοποιηθεί αυτό το κομβικό έργο. Όπως επίσης αναγκαία είναι η δημιουργία νέου ενιαίου κοιμητηρίου, που θα καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο του Χορτιάτη, αλλά και της Εξοχής και του Ασβεστοχωρίου. Προτάσεις όπως η κατασκευή ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου, πρότυπης παιδικής χαράς, πρότυπου ηλεκτροφωτισμού στο δρόμο Πανοράματος – Χορτιάτη και ρηξικέλευθες προτάσεις, που θα αναδείξουν τη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της θα τις καταθέσουμε στους κατοίκους της περιοχής εγκαίρως. Και είμαι βέβαιος ότι θα καταλάβετε πως για κάθε δημοτική ενότητα έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα. Θεωρώ ότι ο Χορτιάτης αντί να αποτελεί τον κύριο κοντινό και προσβάσιμο από όλους τουριστικό προορισμό των Θεσσαλονικέων και μάλιστα όλο το χρόνο, έχει ταυτιστεί μόνο με το Ολοκαύτωμα. Αυτό θέλουμε να αλλάξει και μπορεί να αλλάξει.