The opininion – Π. Τσογκαρλίδης: «Δεν ήθελα να είμαι βαρίδιο σε μια διοίκηση που θεωρώ ότι είναι βαρίδιο για τον Δήμο»

Στους λόγους στους οποίους τον οδήγησαν να διεκδικήσει τη διοίκηση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, μετά από δώδεκα χρόνια παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο, αναλύει στη συνέντευξή του στο TheOpinion ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ορμή. Όραμα. Ομάδα», Πάρης Τσογκαρλίδης.

«Ανεξαρτητοποιήθηκα διότι δεν ήθελα να είμαι βαρίδιο σε μια διοίκηση, την οποία προσωπικά θεωρώ βαρίδιο για τον δήμο πια», λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσογκαρλίδης επιμένει ότι παραμένουν αναξιοποίητα τα κέντρα χρηματοδοτήσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία για την ανάπτυξη των δήμων.

Κύριε Τσογκαρλίδη, από το 2010 δημοτικός σύμβουλος του νέου τότε καλλικρατικού Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ για μια τριετία, αν δεν κάνω λάθος, διατελέσατε και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας. Γιατί Δήμαρχος τώρα;

Συμπληρώνοντας δώδεκα χρόνια συνεχούς παρουσίας μου στο δημοτικό συμβούλιο Πυλαίας – Χορτιάτη, έκρινα ότι ήρθε η ώρα να κάνω το επόμενο βήμα μου στην αυτοδιοίκηση και στα κοινά. Όλα αυτά τα χρόνια οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, εκλέγοντάς με δημοτικό σύμβουλο.

Ως μέλος μιας αυτοδιοικητικής παράταξης, που διοικεί τον δήμο επί δεκαετίες, συνειδητά επέλεξα να ανεξαρτητοποιηθώ και να ακολουθήσω τον δικό μου δρόμο, παρά το γεγονός ότι είχα και πιθανώς θα διασφάλιζα και στα επόμενα χρόνια θέσεις ευθύνης, θέσεις προσφοράς στον τόπο μου και σε όλους εσάς τους συμπολίτες μου.

Θα το πω όσο πιο κομψά γίνεται, χωρίς όμως να μασήσω τα λόγια μου. Από το 2011 ο δήμαρχος με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω στη διοίκηση και να συμβάλλω στην υλοποίηση έργου για τους δημότες και τον τόπο.

Έκρινα σκόπιμο να αποχωρήσω στον κατάλληλο χρόνο από τη διοικούσα παράταξη του δήμου, ώστε αφενός να μη δημιουργήσω προβλήματα κατεβαίνοντας από το τρένο, αφετέρου να έχω επαρκή χρόνο για να καταθέσω μια νέα πρόταση προς τους δημότες εν όψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Το ρίσκο δεν το υπολόγισα καν. Με τις δικές μου αρχές και αξίες ήταν αδύνατο να συνεχίσω να συμμετέχω στα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης.

Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν πολιτικοί, κοινωνικοί και προσωπικοί. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι θεωρώ πως η συγκεκριμένη δημοτική αρχή ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε πια, έπειτα από τόσες δεκαετίες στο τιμόνι του δήμου, δεν υπήρξε σοβαρή ανανέωση και πλέον κουράστηκε και άρχισε να κουράζει. Χωρίς ιδέες, χωρίς αναπτυξιακές προτάσεις, χωρίς επαρκείς λύσεις για χρονίζοντα προβλήματα, χωρίς όραμα και προοπτική, θυμίζει κάτι κουρασμένα παλικάρια, και σε καμία περίπτωση τη φρεσκάδα και τη δυναμική που απαιτεί μια σύγχρονη δημοτική διοίκηση που θα είναι επωφελής για τον πολίτη και τον τόπο.

Με λίγα λόγια δεν μπορούσα να παραμείνω ένας απλός διαχειριστής, ειδικά όταν μέσα από τη δωδεκαετή εμπειρία μου γνωρίζω πόσο μεγάλα και πόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα στην περιοχή μας, αλλά και πόσο μένουν αναξιοποίητα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι η συμμετοχή μου στα κοινά πηγάζει από την ειλικρινή και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς, αλλά συνοδεύεται κι από ένα ζωντανό πολιτικό όραμα, που από τη μια υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, από την άλλη όμως τους εμπνέει κιόλας. Χωρίς ανανέωση, έμπνευση δεν μπορεί να υπάρξει. Είπα λοιπόν όχι στη στασιμότητα και στη διαχείριση.

Ανεξαρτητοποιήθηκα διότι δεν ήθελα να είμαι βαρίδιο σε μια διοίκηση, την οποία προσωπικά θεωρώ βαρίδιο για τον δήμο πια.

Έτσι κατάρτισα το δικό μου σχέδιο για τον δήμο, που περιλαμβάνει απαντήσεις στα ζητήματα της καθημερινότητας, λύσεις σε συγκεκριμένα σοβαρά προβλήματα, προτάσεις για το παρόν και το μέλλον και όραμα για την επόμενη μέρα. Με ρεαλισμό, με κοστολόγηση, με εξειδίκευση, με διεκδικητικό πλαίσιο. Με μεθοδικότητα και μέσα πάντα σε ένα πλαίσιο σεβασμού και πολιτικού πολιτισμού, δημιούργησα μια ικανή ομάδα ανθρώπων, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας για τον τόπο, με τους οποίους μελετήσαμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας, με τους οποίους συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, με τους οποίους έχουμε κοινό όραμα. Όραμα που έχει χρονοδιάγραμμα για να γίνει πράξη. Και το πρώτο ορόσημο είναι η επόμενη πενταετία. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο νέος αυτοδιοικητικός συνδυασμός “Ορμή. Όραμα. Ομάδα”, με τον οποίο διεκδικούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα καταπιαστείτε εφόσον καθίσετε στην καρέκλα του Δημάρχου; Ποιο είναι, με άλλα λόγια, το νούμερο ένα θέμα – πρόβλημα του Δήμου σήμερα;

Δεν είναι ένα. Μακάρι να ήταν μόνο ένα. Προτεραιότητες υπάρχουν φυσικά, αλλά είναι πολλές. Θα προσπαθήσω να προκρίνω τις πιο επείγουσες. Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη αποτελείται από έξι δημοτικές ενότητες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ευδιάκριτα ζητήματα.

Στο πλαίσιο του ενιαίου και ισόρροπου αναπτυξιακού πλάνου που έχουμε καταρτίσει για την επόμενη πενταετία στον δήμο, οι προτεραιότητες έχουν κυρίως τοπικά χαρακτηριστικά, στην προσπάθεια αφενός να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και τα προβλήματα κάθε περιοχής ξεχωριστά, αφετέρου να προωθήσουμε την ανάπτυξη στο δήμο από γωνιά σε γωνιά. Πρώτης προτεραιότητας είναι η αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε όλο τον δήμο. Σήμερα υπάρχουν μεγάλα ζητήματα προσβασιμότητας και στις έξι δημοτικές ενότητες. Θα σας δώσω πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα.

Στην περιοχή της Πυλαίας έχουμε τη σύνδεση με τον δήμο Θεσσαλονίκης, που είναι απαράδεκτη. Αυτό πρέπει να πάψει να υφίσταται μέσα στον πρώτο χρόνο της νέας θητείας της δημοτικής αρχής. Είναι επιτακτική ανάγκη. Το ίδιο ισχύει για τη ζώνη της Πυλαίας, που περιλαμβάνει τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και την παραλία. Δεν μπορεί χιλιάδες κόσμου, δημότες και επισκέπτες να διέρχονται από ένα τραγικό οδικό δίκτυο για να επισκεφτούν τα εμπορικά κέντρα και τις δομές υγείας της περιοχής.

Αντιστοίχως, στο Πανόραμα πρέπει να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα στον οικισμό, όπου επικρατεί μπάχαλο και αυτό δεν αφορά μόνον στους διερχόμενους από το δρόμο, αλλά κυρίως σε όσους επισκέπτονται και περπατούν στο κέντρο του Πανοράματος. Συνολικά στο Πανόραμα δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις όροι βιώσιμης αστικής μετακίνησης. Και βεβαίως προτεραιότητα είναι να προωθήσουμε κι εκεί την κατασκευή νέων συνδέσεων με τους γειτονικούς δήμους, τις γειτονικές περιοχές κι όχι να εξυπηρετείται όλο το Πανόραμα από έναν κεντρικό δρόμο, που πλέον είναι ανεπαρκής και παρωχημένος.

Κομβικό επίσης είναι το ζήτημα του δρόμου που συνδέει το Πανόραμα με τον Χορτιάτη, ενώ στον οικισμό του Χορτιάτη προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καπετάν Ματαπά, για το οποίο υπάρχει ολοκληρωμένο masterplan. Στο Ασβεστοχώρι και στην Εξοχή είναι κομβικό να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στο κέντρο των οικισμών, να αποκαταστήσουμε το κατεστραμμένο και φθαρμένο οδικό δίκτυο και να βελτιώσουμε την πρόσβαση στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ στο Φίλυρο οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να συμβάλουμε ως νέα δημοτική αρχή στην απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου για την ανέγερση του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, αλλά και των προσβάσεων σε αυτό. Μείζον αναπτυξιακό ζήτημα είναι η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο παραλιακό μέτωπο και οι αναγκαίες μείζονες αναπλάσεις για να «αναπνεύσουν» οι οικισμοί μας και κυρίως για να ενισχυθεί η εμπορικότητα και η επισκεψιμότητά τους.

Σήμερα εκκρεμούν και πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν πολύ σημαντικές πολεοδομικές μελέτες. Ενδεικτικά αναφέρω το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χορτιάτη, τις πολεοδομικές μελέτες σε Πανόραμα, Πυλαία, Φίλυρο και Χορτιάτη, στην παραλία Πυλαίας, στην εμπορική ζώνη της και στην επέκταση της Πυλαίας και των Κωνσταντινουπολίτικων, όπως και το ειδικό χωρικό σχέδιο Κομνηνών Πανοράματος. Αν δεν οργανώσουμε τον χώρο μας δεν μπορούμε να μιλάμε για επόμενη μέρα.

Λόγω επαγγελματικής εμπειρίας, γνωρίζετε πολύ καλά τη δύναμη που έχουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι αυτός ένας από τους τομείς με τον οποίο θα ασχοληθείτε, προκειμένου ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη να ωφεληθεί αναπτυξιακά;

Είναι δεδομένο ότι με την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την ούτως ή άλλως περιοριστική δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων, το χρήμα που μπορεί να αξιοποιηθεί πραγματικά από τους δήμους είναι το ευρωπαϊκό. Κι αυτό δεν είναι λίγο, όπως δεν είναι λίγα και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που προσφέρουν ευκαιρίες για να κάνουμε σημαντικά έργα και δράσεις.

Μεγάλη παθογένεια των δήμων είναι η αδυναμία αξιοποίησης των ευκαιριών αυτών. Χρειάζονται δυο πράγματα: καλύτερη οργάνωση στο πρότυπο αναπτυγμένων δήμων του εξωτερικού για να αποκτήσουμε ετοιμότητα διεκδίκησης και αξιοποίησης των διαθέσιμων προγραμμάτων και πόρων και αξιοποίηση των σύγχρονων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για να καλύψουμε το έλλειμμα της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης και τελικά την αυτοτέλεια των δήμων στην πράξη.

Έχω προτείνει ήδη ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, για να δοθεί επιτέλους η ανύπαρκτη αναπτυξιακή ώθησή του και να πάψει να θεωρείται ένας περιφερειακός δήμος, ένα προάστιο είτε της Θεσσαλονίκης, είτε της Θέρμης, αλλά να μπει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας, στην πράξη. Με τη διεκδίκηση και την υλοποίηση έργων και δράσεων, που θα τον καταστήσουν έναν δήμο πρότυπο, έναν αξιοζήλευτο δήμο, ο οποίος προοδεύει με όραμα, με προοπτική, με σχέδιο και με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του.

Σήμερα στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη λειτουργούν οχτώ αντιδημαρχίες. Ο διαχωρισμός τους έγινε στη βάση των αντικειμένων τα οποία έχουν υπό την εποπτεία τους. Θεματικά. Τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα θεματικά και πάντως όχι θεαματικά… Προσωπικά πιστεύω σε μια πιο συνεκτική διοίκηση. Γι’ αυτό και προτείνω τη μείωση των αντιδημαρχιών σε έξι. Αλλά ταυτόχρονα και την ποιοτική αναβάθμισή τους. Με το μοντέλο διοίκησης που έχουμε ως παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα” δημιουργείται για πρώτη φορά Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

Σκοπός της θα είναι να δώσει λύση σε ένα μείζον αναπτυξιακό ζήτημα, να θεραπεύσει εκεί που πονάει η σημερινή διοίκηση, εκεί που πονάνε οι περισσότερες δημοτικές αρχές: Στην εκπόνηση και ωρίμανση μελετών. Σήμερα χάνονται απίστευτα κονδύλια, που είναι προς διεκδίκηση, διότι οι δήμοι δεν έχουν ώριμες μελέτες για να πάρουν χρηματοδότηση για έργα αναγκαία στην καθημερινότητα των πολιτών και στην ανάπτυξη του δήμου. Χάνουμε πολύτιμους πόρους, χάνουμε έργα ή σωστότερα συσσωρεύουμε εκκρεμότητες, επειδή δεν έχουμε τις απαιτούμενες μελέτες για να μπορέσουμε να τα διεκδικήσουμε και να τα υλοποιήσουμε.

Οι δημοτικές αρχές σε αυτό το έλλειμμα δεν είχαν απαντήσεις, παρά μόνο δικαιολογίες.

Μια δεύτερη παράμετρος είναι η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Οφείλουν οι δήμοι να αποκτήσουν τη γνώση της λειτουργίας και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων και να διεκδικήσουν δυναμικά ό,τι τους αναλογεί. Με την προϋπόθεση πάντα ότι δε θα σκοντάψει η όποια διεκδίκησή τους στη δική τους μελετητική ανετοιμότητα. Η πρόνοια, η ετοιμότητα είναι το κλειδί.

Υπάρχουν όμως και προγράμματα στα οποία η διαχείριση είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί οι ελληνικοί δήμοι δεν έχουν πρόσβαση, δεν έχουν καν παρουσία. Τα κέντρα χρηματοδοτήσεων παραμένουν αναξιοποίητα, όπως και τα σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης έργων και δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Αξιοποιούν οι δήμοι σήμερα εργαλεία όπως το crowdfunding και τα δημοτικά ομόλογα; Όχι. Επιλέγουν να φορτώνουν τους δημότες με δάνεια… Αναζητούν οι δήμοι χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα;

Είδαμε πώς οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, οι γνωστές ΣΔΙΤ, αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια σε κεντρικό επίπεδο μια αξιόπιστη λύση για την υλοποίηση έργων που σέρνονταν επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση δρομολόγησε και βρήκε χρηματοδότηση σε μια σειρά από μείζονες υποδομές, μέσω του ιδιωτικού τομέα, ώστε να επισπευστεί η ολοκλήρωσή τους. Σε άλλη περίπτωση ακόμη θα περιμέναμε να… βρέξει ευρώ για να κάνουμε ένα σχολείο, έναν οδικό άξονα, ένα αντιπλημμυρικό έργο.

Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη για παράδειγμα εδρεύει η Pfizer, αυτός ο επενδυτικός κολοσσός έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τον δήμο σε έργα και δράσεις, στο πλαίσιο είτε της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είτε της ανταποδοτικότητας. Και δεν είναι η μόνη εταιρία… Έχουν οι δήμοι αξιοποιήσει τα οφέλη της συνεκμετάλλευσης εγκαταστάσεων ή και δημοτικών ιδιοκτησιών; Τα έχουν προβάλλει αυτά τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα ώστε να προσελκύσουν κι άλλες επενδύσεις, κι άλλες θέσεις εργασίας, κι άλλο εισόδημα για τους δημότες; Η απάντηση είναι δυστυχώς γι’ ακόμη μια φορά “όχι”.

Και η ευεργεσία; Ένας θεσμός που στην Ελλάδα ήταν ακμαίος και παράκμασε, ξεχάστηκε και την ευθύνη την έριξαν όλοι με ευκολία στους επιχειρηματίες. Δεν υπάρχουν πια οι επιχειρηματίες, που αφήνουν ένα μέρος των κερδών τους στην τοπική κοινωνία, λένε. Εγώ πάλι επειδή συναναστρέφομαι λόγω επαγγέλματος και με πολλούς επενδυτές και με πολλούς επιχειρηματίες λαμβάνω τη θετική στάση τους και τη διάθεση προσφοράς, μόνο που πολλές δημοτικές αρχές δεν ξέρουν καν τι να ζητήσουν. Όσες δε ζήτησαν έφτασαν σε σημείο να απολαμβάνουν σήμερα έργα πνοής, τα οποία ούτε στα όνειρά τους δεν υπήρχαν. Να σημειώσω απλά το παράδειγμα του Ιδρύματος Νιάρχος.

Οι επιχειρηματίες, οι σύγχρονοι ευεργέτες θέλουν να πιστέψουν ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ για να το χρηματοδοτήσουν. Θέλουν το αυτονόητο: Τα χρήματα που θα διαθέσουν για το συλλογικό συμφέρον να πιάσουν τόπο και να αφήσουν πίσω τους παρακαταθήκη. Γι’ αυτό και πρέπει μια δημοτική αρχή να συνομιλεί μαζί τους, να τους καταθέτει σοβαρές υλοποιήσιμες προτάσεις. Η αναζήτηση δωρεών ή χορηγιών, με σκοπό αστικές αναπλάσεις, έργα πολιτισμού και αθλητισμού, κοινωνικές δράσεις δεν πρέπει να είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας δημαρχιακής θητείας, αλλά ένας διαρκής οργανωμένος αγώνας, με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, με συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα τεχνικά έργα – «σημαία» του συνδυασμού του οποίου είστε επικεφαλής; Τα έργα που θα προωθήσετε άμεσα, εφόσον εκλεγείτε;

Σας έδωσα μια εικόνα και προηγουμένως. Για εμένα είναι απόλυτη προτεραιότητα να οργανώσουμε το χώρο μας. Να έχουμε συγκεκριμένη θεσμοθετημένη βάση πάνω στην οποία θα πατήσει και η υποδομή και η ανάπτυξη.

Πρώτο και κυρίαρχο, διότι αλλιώς δεν έχουμε το θεμέλιο για να χτίσουμε την επόμενη μέρα. Πάνω εκεί θα πατήσουν όλα τα αναγκαία τεχνικά έργα της επόμενης πενταετίας. Άμεσης προτεραιότητας είναι η ολοκλήρωση των μελετών για μια μείζονα ανάπλαση σε καθέναν από τους οικισμούς μας, σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης του δήμου και σε επίπεδο «βιτρίνας» και σε επίπεδο ουσίας της καθημερινότητας. Να κάνουμε όλες τις περιοχές μας πιο ελκυστικές, αλλά και πιο βιώσιμες, αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα, από τα οποία ασφυκτιούν οι δημότες μας.

Έξι μείζονες αναπλάσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ώριμες μελέτες για όλες και διεκδίκηση των πόρων, που είναι διαθέσιμοι. Στα τεχνικά έργα «σημαία» είναι η αποκατάσταση του δημοτικού οδικού δικτύου σε συγκεκριμένες περιοχές, που προανέφερα, ενώ δεσμεύομαι ότι ένα νέο αναπτυξιακό πρότζεκτ, που έχει να κάνει με τις υποδομές εκπαίδευσης, το οποίο έχουμε μελετήσει ως παράταξη και θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα, θα είναι πράγματι τεχνικό έργο – «σημαία» για όλο τον δήμο στην περιοχή της Πυλαίας.

Ιδιαίτερο κομμάτι του Δήμου ο Χορτιάτης, ένας τόπος με ιστορία, φυσική ομορφιά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και ιδιαίτερα προβλήματα. Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις που θα πείσουν τον κάτοικο του Χορτιάτη να σας ψηφίσει;

Μόλις πριν από λίγες μέρες είχαμε την πρώτη ανοιχτή μας εκδήλωση στον Χορτιάτη, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών, τους οποίους ευχαριστώ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον του Χορτιάτη.

Πέρα από τη συζήτηση που κάναμε και ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική ως μια πρώτη γνωριμία των μελών της παράταξής μας με τους συμπολίτες μας, η εκδήλωση είχε ως κεντρικό θέμα την ανάλυση της δικής μας πρότασης για τον Χορτιάτη της επόμενης πενταετίας. Με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, κοστολογημένο.

Με σχέδιο που έχω την ελπίδα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προοπτική που θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αλλά και ένα σχέδιο, το οποίο θα συνδιαμορφωθεί ως τελικό και με τις δικές τους παρατηρήσεις, επισημάνσεις και σχόλια. Εμείς θεωρούμε απολύτως αναγκαία τη δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες. Δεν διεκδικούμε την απόλυτη γνώση και κάθε πρωτοβουλία μας θέλουμε να περνά από το φίλτρο του πολίτη, να κρίνεται και να διαμορφώνεται, ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συμφωνία. Ερήμην των πολιτών δεν θα κάνουμε τίποτα. Το σχέδιο αυτό για τον Χορτιάτη προβλέπει επιγραμματικά τα εξής πολύ συγκεκριμένα επτά σημεία:

1.Άμεση υλοποίηση του master plan για την αξιοποίηση της έκτασης του στρατοπέδου Καπετάν Ματαπά: Αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και τένις. Με στίβο, βαλβίδες, σκάμματα και κερκίδες. Συνεδριακό κέντρο, με κοινό χώρο στάθμευσης με το αθλητικό κέντρο, με αμφιθέατρο, φουαγιέ για πολλαπλές υπηρεσίες, τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους και θεατρικά αποδυτήρια, ώστε εκτός από την εξυπηρέτηση των συνεδριακών αναγκών να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάφορες πολιτιστικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σύγχρονο κοιμητήριο, που θα λύσει ένα μείζον ζήτημα για την περιοχή Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Χορτιάτη, η οποία πλέον έχει φτάσει σε πληθυσμό κοντά στους 20.000 κατοίκους και δεν έχει επαρκή κοιμητήρια. Δίκτυο πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου στο αστικό οδικό δίκτυο, κατά μήκος του ακινήτου επί της επαρχιακής οδού που διέρχεται από την περιοχή. Δημιουργία μιας κοινόχρηστης ζώνης περιπάτου, με ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που θα αναβαθμίσει συνολικά την ποιότητα ζωής στον Χορτιάτη, καθώς προβλέπεται η σύνδεση με τον οικισμό μέσω των αστικών οδών. Πρόκειται για μια παρόδια ανάπλαση, εμβληματικού χαρακτήρα για την περιοχή.

2.Μελέτη για την κατασκευή κεντρικής πλατείας στον Χορτιάτη, με πρότυπη παιδική χαρά στον σημερινό χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου.

3.Μουσείο Ολοκαυτώματος Χορτιάτη.

4.Φωταγώγηση όλων των υφιστάμενων ιστορικών τοποσήμων του Χορτιάτη: του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, των Εκκλησιών της περιοχής και των Χώρων Μνήμης.

5.Σχέδιο Προστασίας του Ορεινού Όγκου από αυθαίρετες δράσεις και Ανάδειξής του ως Περιαστικού Δάσους: Σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Δάσους και του Βουνού, ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές, Κέντρο Πληροφόρησης, Πολιτιστική Διαδρομή (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, Γεφύρι, Ανεμόμυλοι, Βυζαντινή Εκκλησία, Παλιό Μοναστήρι Χορταΐτισσας, μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς, Μονοπάτι Παγοποιών κτλ.). Αξιοποίηση του καταφυγίου της κατασκήνωσης προσκόπων, του κτιρίου ΕΟΣ και του Εξοχικού Οικισμού.

6.Σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός στην οδό σύνδεσης Πανοράματος – Στροφής Χορτιάτη, με τη χρήση ηλιακών φωτιστικών δρόμου.

7.Μονάδα επεξεργασίας αδρανών υλικών, προϊόντων κατεδάφισης και ξύλευσης.

Δημοσιεύτηκε στο φιλόξενο The opinion