Δελτίο Τύπου: Σχέδιο 13 + 1 παρεμβάσεων για το Φίλυρο της επόμενης πενταετίας

Το σχέδιο της δημοτικής παράταξης “Ορμή. Όραμα. Ομάδα” για την υλοποίηση 13 σημαντικών παρεμβάσεων στη Δημοτική Ενότητα Φιλύρου, αλλά και για το μείζον ζήτημα της ανέγερσης και σύνδεσης του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης, υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης.

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Φίλυρο, ο κ. Τσογκαρλίδης ανέλυσε σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής, την ατζέντα του συνδυασμού για την περιοχή και για την επόμενη πενταετία. Πέρα από τις προτάσεις για λύσεις στα πιο σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας στην περιοχή, ο κ. Τσογκαρλίδης παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο μελετημένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο εντός της επόμενης πενταετίας.

“Δεσμεύτηκα από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ότι η προεκλογική εκστρατεία μου θα είναι με θετικό πρόσημο. Θα είναι μια παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση του Δήμου, ώστε να πάμε τον τόπο μας μπροστά, να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν, να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να βγούμε από τη στασιμότητα, το βόλεμα και τη μιζέρια της διαδικαστικής διαχείρισης. Τα πράγματα έχουν βαλτώσει. Η διοίκηση του Δήμου περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς διάθεση. Απέναντι στην κούραση της σημερινής διοίκησης, εμείς παρουσιάζουμε την προοπτική, την πορεία προς την ανάπτυξη, τη σκληρή δουλειά, τη διεκδίκηση και τη βούληση να πάει ο τόπος μας μπροστά και οι συμπολίτες μας να απολαύσουν αυτά που τους αξίζουν. Σε κάθε Δημοτική Ενότητα η παράταξή μας καταθέτει την πρότασή της. Όχι με ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις. Εμπράκτως. Με συγκεκριμένα έργα, με συγκεκριμένες δράσεις, με γόνιμες προτάσεις. Πετύχαμε ως δημοτική παράταξη να καταρτίσουμε σχέδια με ορίζοντα υλοποίησης την πενταετία, για να είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας. Σχέδια, που προήλθαν έπειτα από διαβούλευση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, έπειτα από μελέτη ανθρώπων που έχουν τη γνώση και την εξειδίκευση που απαιτείται, έπειτα από επίπονη δουλειά. Σεβόμενοι τους συμπολίτες μας, οφείλουμε όσοι διεκδικούμε την εμπιστοσύνη τους να είμαστε συγκεκριμένοι. Κι αυτό κάνουμε εμείς, χωρίς να στρογγυλεύουμε, χωρίς να χτυπάμε πλάτες, χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις, χωρίς να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα, χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά”, τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη επισήμανε ότι “οι προτάσεις μας και ο σχεδιασμός μας, βασίζονται σε δυο παραμέτρους: την αναπτυξιακή ώθηση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Στο Φίλυρο προκρίναμε και παρουσιάζουμε 13 σημαντικές παρεμβάσεις, που υπηρετούν και τις δυο αυτές παραμέτρους. Παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης σταδιακά μέχρι το τέλος της επόμενης δημοτικής θητείας και που θεωρούμε ότι θα αλλάξουν το τοπίο στη λειτουργία και την εικόνα του Φιλύρου. Σας καλούμε να τις αξιολογήσετε, να τις κρίνετε, να μας καταθέσετε και τις δικές σας απόψεις. Να κάνουμε ενωμένοι όλοι μαζί το επόμενο βήμα για το Φίλυρο, να χτίσουμε την επόμενη μέρα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές αυτό το σχέδιο, να το εμπλουτίσουμε, αν χρειάζεται να το βελτιώσουμε, ώστε η τελική πρόταση να συνιστά ένα υλοποιήσιμο όραμα, με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συμφωνία”.

Ο κ. Τσογκαρλίδης έκανε ειδική αναφορά όμως και στο υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο: “Μια μείζονα υποδομή υγείας χωροθετήθηκε στον τόπο μας, στο Φίλυρο. Το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, που θα καλύψει τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας, συνιστά μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στον τόπο μας, που προώθησε η κεντρική διοίκηση και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Δήμος δεν μπορεί να απουσιάζει από τις εξελίξεις στην ανέγερση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Μετά τις εξελίξεις με τον άγονο διαγωνισμό, ο Δήμος οφείλει να ανησυχεί, να κινητοποιείται, να ενημερώνεται και να ενημερώνει για την πορεία του συγκεκριμένου έργου, υπερτοπικής σημασίας. Απευθύνω πρόσκληση, σήμερα, από εδώ, από το Φίλυρο, στον δήμαρχο να διοργανώσει άμεσα εκδήλωση ενημέρωσης για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο. Για να ενημερωθεί ο πολίτης για το τι πραγματικά συμβαίνει και πώς θα διεκδικήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι την κατασκευή του νοσοκομείου. Για να δούμε όλοι μαζί πώς μπορούμε να συνδράμουμε ώστε να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής, χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις. Όπως διοργανώθηκαν δυο ‘πανηγυρικές’ εκδηλώσεις για την αναγγελία χωροθέτησης και κατασκευής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, έτσι να γίνει και μία εκδήλωση τώρα που εμφανίστηκε το πρώτο ‘εμπόδιο’. Ποιος ο λόγος να κρυβόμαστε; Ποιος ο λόγος να μην είναι πλήρως ενημερωμένη η τοπική κοινωνία; Άμεσα εκδήλωση ενημέρωσης, με τη συμμετοχή όχι μόνο του Δήμου, αλλά και εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, της αρμόδιας ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οποιουδήποτε άλλου συναρμόδιου. Η εκδήλωση προτείνουμε να μην αφορά μόνο στο ζήτημα της εξέλιξης της διαδικασίας ανέγερσης του νοσοκομείου, αλλά και στην προσβασιμότητά του, που είναι αναγκαίος όρος για τη λειτουργία του. Το νοσοκομείο πρέπει να έχει την αναγκαία σύνδεση, για να μην αποδειχθεί από ευχή κατάρα για το Φίλυρο. Και οι συνδέσεις του πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του. Να δούμε εάν προχωρά έστω σε μελετητικό επίπεδο η σύνδεση με την εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και τι μπορεί να γίνει με την επάρκεια της σύνδεσής του με την εσωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Είναι ζητήματα, που μας αφορούν όλους, που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν να κάνουν με τη σοβαρή αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας έργου υποδομής. Οι πολίτες δικαιούνται να είναι ενημερωμένοι”.

 

Οι βασικές προτάσεις της παράταξης “Ορμή. Όραμα. Ομάδα” για το Φίλυρο, όπως τις ανέλυσε ο κ. Τσογκαρλίδης είναι οι εξής:

1.Αξιοποίηση – Ανάπλαση Φυσικών Χώρων: Γούρνες (έναντι ΟΤΕ), υπαίθριος χώρος περιοχής Τρία Πλατάνια, χώρος έναντι της εκκλησίας.

2.Διαδημοτική συγκοινωνία – Τοπικό λεωφορείο.

3.Μείωση δημοτικών τελών εμπορικών χρήσεων με αναλογικό τρόπο.

4.Καταφύγιο αδέσποτων ζώων, με εφαρμογή προγράμματος υιοθεσιών.

5.Φύλαξη δημόσιων δομών – Ασφάλεια.

6.Συντηρήσεις αγροτικών δρόμων: ειδικά εκτός οικισμού (προς «Μεζάρια», «Αγνάντι», κλπ) , διεξόδους προς τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Συνεχή και αποτελεσματική συντήρηση ηλεκτροφωτισμού και οδοφωτισμού

7.Μελέτη συνδετήριας οδού με τη Λεωφόρο Παπανικολάου, όπως προβλεπόταν από τον σχεδιασμό του Εξωτερικού Περιφερειακού Δακτυλίου, που εγκαταλείφθηκε.

8.Ολοκλήρωση Δημοτικού Σχολείου.

9.Αξιοποίηση περιαστικού δάσους – Περιπατητικές διαδρομές – Μονοπάτια.

10.Νέα κοιμητήρια.

11.Νέα παιδική χαρά & αξιοποίηση του υπάρχοντος πάρκου στο άλσος

12.Κατασκευή κυκλικού κόμβου άνωθεν του Δημοτικού Σχολείου, στην έξοδο προς Λαγυνά.

13.Τοπική δομή πολυιατρείου στο πρότυπο του Χορτιάτη.