Δελτίο Τύπου: Στον… αέρα το αποχετευτικό του Χορτιάτη, μετά τη διάλυση της εργολαβίας

Σε περιπέτειες μπαίνει ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, με το μέλλον του να προδιαγράφεται άδηλο, μετά τη διάλυση της εργολαβίας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για το έργο της αποχέτευσης των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Χορτιάτη, για το οποίο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης, είχε προειδοποιήσει ότι επρόκειτο να συμβεί.

Αυτό σημαίνει ότι το αποχετευτικό του Χορτιάτη είναι πλέον και προς το παρόν στον… αέρα, με υπαιτιότητα μάλιστα της διοίκησης του Δήμου κι όχι του αναδόχου, όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει με σχετικό δελτίο τύπου του ο κ. Τσογκαρλίδης, από τον περσινό Νοέμβριο.

«Είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να μείνει ημιτελές και ανολοκλήρωτο ένα έργο – σταθμός για τον Χορτιάτη, λόγω μιας σειράς από ζητήματα, τα οποία ήταν γνωστά στη δημοτική αρχή, αλλά δεν έκανε, όπως αποδείχτηκε, τα αναγκαία για να θωρακίσει το έργο και να διασφαλίσει την ολοκλήρωσή του και τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που διατέθηκαν γι’ αυτό. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μου ή σωστότερα η βεβαιότητά μου ότι η συγκεκριμένη δυσάρεστη εξέλιξη επρόκειτο πολύ σύντομα να συμβεί, αφού το έργο πήγαινε από παράταση σε παράταση, με τον ανάδοχο να καλύπτει τα… νώτα του και τον δήμο να μένει ακάλυπτος. Τέσσερις μήνες μετά, η εργολαβία διαλύεται, χωρίς μάλιστα υπαιτιότητα του εργολάβου και τώρα ελλοχεύει, πέρα από την μη απορρόφηση πολύτιμων πόρων για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού στον Χορτιάτη και ο κίνδυνος να παραπεμφθεί το έργο στις καλένδες, να καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, να προκύψει αδυναμία κάλυψης της χρηματοδότησης των υπολειπόμενων εργασιών από άλλη πηγή και να εξακολουθήσει η Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη να λειτουργεί με ένα παρωχημένο δίκτυο αποχέτευσης, με την ποιότητα ζωής των κατοίκων να μένει σε στασιμότητα», τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Από τον προηγούμενο Νοέμβριο, η δημοτική παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα” και ο επικεφαλής της, Πάρης Τσογκαρλίδης, είχαν επισημάνει ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδαιμονίας των έργων υποδομής στη χώρα.

Τα στοιχεία του αποχετευτικού στο Χορτιάτη είναι τα εξής:

-Σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και δρομολογήθηκε από την εποχή του πρώην καποδιστριακού Δήμου Χορτιάτη.

-Ο καλλικρατικός Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη το ενέταξε στο ΕΣΠΑ.

-Η σύμβαση υπογράφηκε στις 7 Μαΐου 2019.

-Το έργο είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης την 23η Οκτώβριο 2021 και τέσσερις τμηματικές προθεσμίες με καταληκτική ημερομηνία της τελευταίας την 18η Μαΐου 2020.

-Η ημερομηνία λήξης της συνολικής συμβατικής προθεσμίας (οριακή προθεσμία) ήταν η 19η Αυγούστου 2022.

-Με τη νέα παράταση που δόθηκε η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης ήταν 19 Φεβρουαρίου 2023.

-Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών, με την επίκληση διαφόρων ζητημάτων, χορηγούνταν διαρκώς παρατάσεις.

Αποτέλεσμα: Πλέον παραδίδεται και πληρώνεται μόνο μέρος του έργου, η ολοκλήρωση του οποίου είναι στον… αέρα.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, «το χρονικό διάστημα μετά την επανέναρξη των εργασιών από τις 30 Ιουνίου 2021 και μέχρι τη λήξη των εργασιών στις 19 Φεβρουαρίου 2023 επικεντρωθήκαμε στη λειτουργική συμπλήρωση του δικτύου για την εξυπηρέτηση των οικισμών. Ο ανάδοχος δεν αιτήθηκε εκ νέου παράταση αλλά την διάλυση της σύμβασης με αίτησή του στις 23 Φεβρουαρίου 2023». Η προσπάθεια πλέον των υπηρεσιών επικεντρώνεται στο να είναι λειτουργικό τουλάχιστον το μέρος του έργου που ολοκληρώθηκε.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσογκαρλίδης, «το αποχετευτικό του Χορτιάτη είναι ένα σαφές δείγμα της ‘κουρασμένης’ διοίκησης του Δήμου. Είναι ένα σαφές δείγμα ότι η λειτουργία του Δήμου δεν είναι αυτή που αρμόζει σε έναν υπεύθυνο φορέα, ο οποίος φροντίζει για τα αυτονόητα, που αφορούν στην καθημερινότητα των δημοτών. Σε μια διοίκηση, η οποία είναι πάνω από τα έργα υποδομής, που παρακολουθεί, που εντοπίζει τα προβλήματα και που δίνει λύσεις. Το ανεπαρκές έργο, πολλές φορές δύσκολα γίνεται αντιληπτό από όλους. Να υλοποιείται όμως ημιτελές έργο και να μην εκμεταλλευόμαστε πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους και ευκαιρίες για τον τόπο και τους πολίτες, είναι απαράδεκτο και αδιανόητο. Δεν ζήτησα από τη διοίκηση του Δήμου να ακούσει τις δικές μου προειδοποιήσεις. Ζήτησα να εξετάσει την πορεία του έργου με την κοινή λογική. Το σημαντικό αυτό έργο μπαίνει πλέον σε περιπέτειες, εξαιτίας της ολιγωρίας της δημοτικής αρχής. Σε μια περίοδο, που υπάρχει σαφής οδηγία για άμεση έκπτωση των αναδόχων, που δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και ζητούν συνεχώς παρατάσεις ή συμπληρωματικές συμβάσεις για να υλοποιήσουν τα έργα που ανέλαβαν, επικαλούμενοι διάφορους λόγους, η αντίδραση της δημοτικής αρχής έπρεπε να είναι η δέουσα. Δεν ήταν. Είμαι σε θέση να γνωρίζω και ως πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου πάσχιζαν όλα αυτά τα χρόνια για να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτό το σημαντικό έργο. Ζητήματα με την υλοποίηση του έργου υπήρξαν από την έναρξη της εργολαβίας και τα είχα επισημάνει από τότε. Πιέσαμε, αλλά το έργο συνεχιζόταν μετ’ εμποδίων. Προειδοποίησα ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί ούτε τον Φεβρουάριο του 2023. Το έλεγε άλλωστε και ο ίδιος ο ανάδοχος εγγράφως! Δεν εισακούστηκα».

Όπως τονίζει ο κ. Τσογκαρλίδης: «Η διοίκηση του Δήμου πρέπει να απολογηθεί δημοσίως στους πολίτες γιατί ένα τόσο σημαντικό έργο σέρνεται επί τόσα χρόνια και δεν ολοκληρώνεται. Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη χρειάζεται νέα δημοτική αρχή, με όρεξη για δουλειά, με διαρκές ενδιαφέρον για τον τόπο και τους πολίτες. Χρειάζεται αλλαγή για να πάψει η στασιμότητα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Χρειάζεται διοίκηση με γνώση, προτάσεις, σχέδιο και όραμα, που θα οδηγήσει τον Δήμο σε μια πενταετία ανάπτυξης κι όχι διαχείρισης. Και σε ό,τι με αφορά, δεσμεύομαι ότι το αποχετευτικό του Χορτιάτη, εφόσον με εμπιστευτούν οι συμπολίτες μου, θα είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας, που θα ολοκληρωθεί, δίχως περαιτέρω καθυστερήσεις και αναβολές».

Δημοσιεύτηκε στα δημοσιογραφικά protals: Voria, The Opinion